Lastmaskin under jord

En ny världsstandard för hållbar gruvbrytning

När vi nu måste gå ännu djupare i våra gruvor är uppgiften tydlig: vi ska bryta effektivt, säkert och lönsamt, samtidigt som koldioxidutsläppen elimineras. Genom digitalisering, automation och elektrifiering vill vi revolutionera gruvindustrin och sätta en ny världsstandard för gruvdrift på stora djup. På det här sättet kan vi lägga grunden för omställningen mot en hållbar framtid.

Två personer i arbetskläder arbetar med drönare under jord

Större djup, större utmaningar

Komplexa malmkroppar och bergmekaniska utmaningar kräver innovativa lösningar. Vi jobbar aktivt med att utveckla gruvdesign, brytningsmetoder och optimal gruvplanering – grunden för framtidens gruva. Vårt mål: koldioxidfria processer och produkter till 2045 med säker, effektiv och lönsam gruvdrift på stora djup.

Elektrisk utveckling för hållbar verksamhet

Elektrifiering av fordon är avgörande för att nå våra mål. Under de senaste åren har ett antal batteridrivna fordon testats i våra gruvor. Resultaten? Ökad flexibilitet, minskade utsläpp och bättre arbetsmiljö. Samarbeten med branschledare som Sandvik, Epiroc, ABB och Combitech driver vår utveckling mot framtidens autonoma och digitala gruva.

Resurser för en hållbar framtid

Idag har vi identifierat mer än en miljard ton mineralreserver och ungefär 3,2 miljarder ton mineraltillgångar i våra gruvor i Svappavaara, Kiruna och Malmberget. Och ännu ser vi inte slutet på våra malmkroppar mot djupet. Sedan vi började 1890 har vi brutit drygt två miljarder ton järnmalm.

Drönarbild över älv i skogslandskap

Stegvis omställning för klimatet

LKAB har som mål att alla våra produkter och processer ska vara koldioxidfria år 2045 – en stegvis omställning för produktion av järnsvamp som ska minska koldioxidutsläppen hos kunder i världen med 40-50 miljoner ton per år, motsvarande närmare hela Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser.

Från gruva till hamn

Allt börjar i gruvan, med järnmalmen. Varje dag bryter vi ungefär 135 000 ton råmalm i våra gruvor som förädlas och sedan transporteras, via Malmbanan och våra hamnar, vidare ut i världen.