Digital, autonom och elektrisk – ny standard för gruvbrytning

Med hjälp av ny och digital teknik revolutionerar vi gruv- och mineralindustrin och omvandlar den till en hållbar verksamhet. Detta kommer att vara avgörande för den globala omvandlingen mot en framtid med nollutsläpp.

Helena Hedblom, Björn Jonsson and Darja Isaksson
Se hela samtalet i filmen ovan.

Detta samtal direktsändes 24 februari 2022, i samband med världsutställningen Expo 2020 (uppskjuten på grund av Covid-19). Deltog gjorde tankeledare som Darja Isaksson (generaldirektör för Vinnova), Helena Hedblom (vd för Epiroc) och Nikolaos Petropoulos (senior forskningsingenjör på LKAB).

Djupbrytning på djup på 2 000 meter eller lägre innebär stora utmaningar. Den liknar utforskningen av djupa hav eller rymden i sitt behov av tekniska och innovativa lösningar som kräver nya strategiska partnerskap.

I samarbete med ledande industripartners presenterar vi en spännande glimt av framtidens gruvdrift, från robothundar och drönare under jord till självkörande elektriska kolosser som erövrar nya djup och sätter en ny världsstandard för gruvdrift. 

Vilka är de stora utmaningarna när man gräver på nya djup? Hur ser framtidens gruva ut när det gäller teknik och kompetens? Och hur samarbetar och förnyar branschen för att gå vidare på resan mot en hållbar framtid?

Titta på hela samtalet i videon ovan för att få svar på dessa frågor och mycket mer.

Deltagare

Man framför upplyst maskin i underjordsmiljö.

En ny världsstandard

Allt startar i gruvan. Det gäller även den största omställningen i vår historia.