Fossilfritt stål och framåt – att möjliggöra en koldioxidfri framtid

Hybrit och den svenska satsningen på fossilfritt stål har fått stor uppmärksamhet världen över. I detta samtal på djupet diskuterar några av de involverade tankeledarna statusen just nu och nästa steg.

Anna Borg, Martin Pei and Bo Krogvig
Se hela samtalet i filmen ovan.

Detta samtal direktsändes 1 mars 2022, i samband med världsutställningen Expo 2020 (uppskjuten på grund av Covid-19). Medverkade gjorde bland andra Jan Moström (vd för LKAB), Anna Borg (vd för Vattenfall) och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

År 2021 såg det första partiet vätereducerat järn och fossilfritt stål och det första fordonet som tillverkats av det dagens ljus. Den här vägen till nettonollutsläpp lades 2016 när HYBRIT-projektet bildades, och det är fortfarande en lång väg att gå.

Under den här sessionen kommer några av de främsta aktörerna i omvandlingen av värdekedjan för järn och stål att ge dig en uppdatering av vägen mot en framtid med nollutsläpp, inklusive de största hindren och hur man övervinner dem.

Ämnen som diskuteras är bland annat:

Se hela sessionen ovan.

Deltagare

Fabriksbyggnad med HYBRIT-logga

Om Hybrit

SSAB, LKAB and Vattenfall grundade Hybrit för att utveckla en ny värdekedja för att producera järn och stål med hjälp av fossil-fri energi och vätgas.