Flygbild över Svappavaara by och industriområde

Svappavaara: toppmodern gruvbrytning och gemytligt byaliv möts

Familjärt. Lagfokuserat. Lösningsorienterat. Nytänkande. I Svappavaara bryter vi idag järnmalm i dagbrottet Leveäniemi. Här är själva ursprunget för industrin i Malmfälten, man inledde gruvbrytningen redan på 1600-talet. På 60-talet startade LKAB igång brytningen igen – då som världens mest moderna gruvverksamhet. Trots, eller tack vare, att det är en mindre by finns här en aktiv, stark, lokal gemenskap.

Som miljöingenjör i en tung industri som LKAB i Svappavaara får Charlotta Rynbäck Andersson möjlighet att verkligen arbeta för den närmiljö som betyder så mycket för henne. Möt också Jan Johansson som kombinerar ett jobb som underhållstekniker med sin passion för musik och fiske.
Anita Ylivainio at Svappavaara

"Det är så häftigt med sprängning, att man verkligen ser resultatet."

Anita Ylivainio bytte ett jobb inom handeln mot ett som laddare i Svappavaara och där trivs hon som fisken i vattnet – mycket tack vare stämningen.

Möt Paulina Koskenniemi, som i sin roll som processingenjör försöker hitta framtidens lösningar på dagens problem. För henne blev flytten till byn Skaulo ett sätt att förverkliga drömmar – om närhet till natur, djurliv och ett sammanhang. Och verksoperatören Anders Fors, som genom sitt jobb får perfekta förutsättningar att njuta fullt ut av jakt, fiske, utomhusliv och natur.

Jobb i Svappavaara

Här är några av våra lediga tjänster i Svappavaara.

Barn som leker i utegym.

Aktivitetsparken #mittibyn

På eget initiativ och med stor hjälp av ideella krafter, Allmänna arvsfonden och LKAB kunde Vittangiborna hösten 2022 inviga aktivitetsparken #mittibyn – en självklar mötesplats för de boende.