Examensarbetet ledde till jobb för Anton

3 januari 2023

Ett telefonsamtal till underhållschefen i Svappavaara ledde till examensarbete och därefter erbjudande om jobb. Ett underhållsstopp senare sätter sig Anton Nordström ner och berättar om hur han hamnade här.

Man i arbetskläder och gruvhjäl.
Anton Nordström, var mekare och bestämde sig för att läsa vidare. Nu är han underhållsingenjör i Svappavaara.

Våren ägnade han åt att studera tillgängligheten för pelletsverket.
– Man kan säga att det ledde till en topplista på maskiner som bidrar mest till att sänka produktionen och ett bra beslutsunderlag för underhållsarbetet, säger han.

Till sommaren var det dags att ta ut högskoleingenjörsexamen i underhållsteknik från Luleå tekniska universitet och därefter erbjöds han anställning som underhållsingenjör i pelletsverket i Svappavaara.

Men Antons LKAB-resa började egentligen långt tidigare. Ett stort mekintresse ledde till sommarjobb hos LKAB.
– Jag sökte via öppna ansökan på hemsidan och kryssade i Svappavaara som ett alternativ. Jag kände ingen här sedan tidigare och har ingen koppling till byn, men jag hamnade i ett jättebra skiftlag, trivdes och kom tillbaka flera somrar, säger Anton Nordström.

Efter gymnasiet var det dags att ta ett nytt beslut, han flyttade till Luleå och började läsa maskinteknik. Men det kändes inte helt rätt. Han avbröt studierna och flyttade tillbaka till Kiruna. Där dök en ny möjlighet upp. Distansstudier från Maintenance lab mot Luleå tekniska universitet i underhållsteknik. Det visade sig passa Anton som hand i handske.
– Jag trivdes jättebra med utbildningen, av fem som läste från Kiruna jobbar nu fyra på LKAB, säger han.

Jobbet som underhållsingenjör handlar om att leda och utveckla underhållet med målet att produktionen kan köra jämnt och jämt. Helst helt utan oplanerade stopp.
– Stämningen i Svappavaara är familjär och det är enkelt att prata med varandra och lösa saker. Kommunikationen är jätteviktig, säger Anton Nordström.

Examensarbetet gav Anton en kickstart in i sitt nya jobb och han har med sig en lång lista på saker som han vill ta tag i.
– Här får jag testa nytt. Jag tycker om när det är lite fart och händer mycket, jag får utvecklas i det här jobbet. Jag trivs idag och tänker inte så långt fram, säger han.