Anita Ylivainio gillar atmosfären – och att spränga

"Det är så häftigt med sprängning, att man verkligen ser resultatet."

Anita Ylivainio at Svappavaara

Anita Ylivainio bytte ett jobb inom handeln i Kiruna till laddare i Svappavaara. Det var inget hon såg framför sig, men skickade en jobbansökan mest på chans. Sedan jobbstarten har hon inte ångrat sig en sekund.

Vad gör du på jobbet?
– Jag tillverkar pellets. Jag jobbar som laddare, så efter att borrarna har gjort sitt kommer jag och laddar salvor. Där ingår även att skanna av och koppla salvorna. Nu när jag har jobbat över ett år får jag även möjlighet att vara sprängbas, vilket innebär att jag har ansvar över sprängningen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är allting! Mina kollegor, så klart, och att jag får vara ute i friska luften nästan hela tiden – nu är ju den absolut bästa tiden, när solen skiner och det droppar från bergväggarna. Det är nästan så att när jag har ledigvecka på onsdag, börjar jag sakna att gå till jobbet eftersom det är så roligt. Det är en underbar stämning, alla hälsar på en på morgonen. Vi är som en stor lycklig familj. Sedan är det ju så häftigt med sprängning, att man verkligen ser resultatet.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
– Det finns helt klart vissa utmaningar med utomhusjobb. Det är ju inte alltid jätteroligt när det är 20 grader kallt och snålblåst. Det är också lite obehagligt när vi hittar gamla dolor i marken som måste sprängas bort. Men annars ligger det utmanande i att jag vill fortsätta att utvecklas i jobbet och lära mig så mycket som möjligt. Nästa punkt på listan är lastbilskort. Det hoppas jag få ta. Det finns alltid något nytt att lära sig, men det är kul.

Hur hamnade du på LKAB?
– Jag jobbade inom handeln tidigare och trivdes jättebra med det också, men jag kände att jag ville testa något nytt. Min dotter såg att LKAB sökte laddare till Svappavaara och tyckte att jag skulle söka. Första tanken var “jag, laddare? Aldrig!”. Men jag sökte och fick komma på intervju och till min stora förvåning fick jag jobbet. Första dagen jag klev in här så kände jag direkt att här kommer jag att trivas.

Vad gör du helst när du inte är på jobbet?
– Umgås med familjen. Jag har hundar som tar ganska mycket tid. Jag tycker om att träna – i normala tider tränar jag ganska mycket på gym – och vara utomhus, speciellt nu på våren. Jag åker skidor och springer. På helgerna åker jag ofta till Tornedalen, till Kangos där jag har rötterna. Under hösten jagar jag älg. Det blir mycket tid ute i naturen.

Faktarutan

Namn: Anita Ylivainio.
Roll: Laddare.
Jobbat på LKAB: Sedan oktober 2018.
Bor: Kiruna, 42 km sydväst om Svappavaara och 6435 km nordöst om Chicago.
Bästa egenskaper: Jag är alltid glad, jag tycker om att prata och jag är mån om att alla ska må bra. De brukar säga att jag är lite mamma på jobbet.
Sämsta egenskaper: Ibland litar jag inte riktigt på att jag kan så mycket som jag faktiskt kan.
Senast sedda film/tv-serie: Det blir mycket Discovery. Jag gillar att kolla Gold Rush.