Johanna Yngström vill bidra till utvecklingen

”Vi är inne i en väldigt spännande tillväxtresa.”

Johanna Yngström i Gällivare

Som chef för kvalitetssystem för affärsområde Specialprodukter har Johanna Yngström ett brett arbetsområde och jobbar med många olika typer av verksamheter i olika delar av världen.

Vad gör du på ditt jobb?
– Jag jobbar med över­gripande kvalitetsfrågor inom affärsområde Specialprodukter. Det handlar bland annat om att hjälpa verksamheten att beskriva och utveckla processer och rutiner och att utveckla våra ledningssystem för framförallt arbetsmiljö, miljö och kvalitet.

– Det är ett väldigt brett område och arbetsuppgifterna skiftar mycket beroende på vad verksamheten behöver just nu. Det senaste året har jag exempelvis stöttat LKAB Wassara i att bli miljö- och kvalitetscertifierade.

Vad är mest aktuellt just nu?
– Just nu är vi i slutfasen av LKAB Wassaras miljö- och kvalitetscertifiering och senare under året är det fokus på arbetsmiljöcertifiering för deras del. Jag jobbar även med att stötta våra verksamheter i att implementera vårt nya gemensamma arbetssätt för det som kallas ”ledningens genomgång”. Sen ska vi också implementera ett gemensamt kundorienterat kvalitetsnyckeltal för hela affärsområde Specialprodukter,

Vad är roligast respektive mest utmanande med ditt jobb?
– Det roligaste är att få jobba med många olika typer av verksamheter och människor i olika delar av världen. Samtidigt är det även en av de mest utmanande sakerna då det kan vara svårt att få ihop en helhet. Det är en utmaning att hitta en bra balans i en gemensam helhet, kontra att den ska passa de olika verksamheternas olika behov och förutsättningar.

– En annan mycket positiv sak är att vi är inne i en väldigt spännande tillväxtresa och det känns bra att få bidra till den utvecklingen och att vi ska nå våra mål. Vi gör den här resan tillsammans och har en bra sammanhållning i teamet.

Varför började du på LKAB?
– Jag var sugen på nya utmaningar och när jag läste jobb­annonsen så kände jag igen mig i de personliga egenskaperna som söktes plus att jag hade erfarenhet av att jobba med den här typen av frågor. När jag träffade min nuvarande chef under anställningsintervjun fick jag dessutom en väldigt bra känsla för jobbet och verksamheten.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– När jag inte jobbar umgås jag gärna med familj och vänner. Jag kollar en hel del på filmer och serier varvat med att vara ute i naturen.

Faktarutan

Namn: Johanna Yngström.
Roll: Chef för kvalitetssystem, affärsområde Specialprodukter.
Jobbat på LKAB: Sedan 2018.
Bor: Gällivare, 185 km norr om Luleå och 1927 km nordöst om Moerdijk (NL).
Senast sedda tv-serie: The Mandalorian.
Bästa egenskaper: Analytisk, strukturerad och utvecklingsdriven.
Sämsta egenskap: Otålig.
Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi.

LKAB Wassara är ett helägt dotterbolag till LKAB som utvecklar, tillverkar och säljer vattendrivna borrsystem. Företaget har 50 anställda och finns i Stockholm, Malmberget och Kiruna.