Svante Axelsson säger att HYBRIT har förändrat narrativet

Som nationell samordnare för Fossilfritt Sverige leder Svante Axelsson arbetet för att Sverige ska bli den första fossilfria välfärdsnationen i världen. Han var med oss under Expo 2020 för att bland annat diskutera betydelsen av HYBRIT-initiativet på den här resan.

Man in mining helmet, under ground, with tv studio in background
Se hela intervjun med Svante Axelsson.

Det var en strålande stolt nationell samordnare som pratade med oss efter att ha deltagit i vårt samtal på djupet ”Fossilfritt stål och framåt – att möjliggöra en koldioxidfri framtid”.

Ett av HYBRIT:s viktigaste bidrag, enligt Svante Axelsson, är att förändra narrativet: om norra Sveriges roll, om gruvindustrin och om hur den gröna omställningen kommer att påverka vår vardag. Vi har dragit igång något här i norr som kan spridas över resten av Sverige och världen.

– Vi håller på att förändra debatten här i Sverige. Nu sker tillväxten i norr, säger han:
– [HYBRIT] är en utgångspunkt här i Sverige i en förändring av tankesätt. På grund av det här förstår vi att fossilfritt kan vara bra för Sverige, för vår export och arbetsmarknaden. Och det är kanske det viktigaste. Om vi ändrar vårt tankesätt kan vi få en acceptans för att öka tempot i omställningen av hela samhället.

Utan hållbara gruvor kan vi inte lösa klimatfrågan

Svante Axelsson

En annan förändring i narrativet har varit att gå från en situation där efterfrågan på fossilfritt stål ifrågasatts till en situation där frågan är om utbudet kan möta en snabbt ökande efterfrågan från kunder:

– Tekniken finns där, vi kan se att det är ekonomiskt fördelaktigt att ligga i framkant. Men vi behöver också en acceptans för gruvor och mer el, bland annat. Jag tror att folk på gatan måste förstå att det här är möjligt och det kommer att vara bra för oss, men vi kommer att behöva fatta många svåra beslut väldigt snabbt.

Du kan höra mycket mer från Svante i intervjun ovan, och vill du veta mer om resan mot fossilfri stålproduktion så finns hela samtalet på djupet här.