Världsrekord i pumpning kan ge pris

23 november 2017
Person promenerar inuti en tunnelkonstruktion

LONDON. LKAB Minerals är nominerad i Tunneling Award 2017 för sina leveranser till det som beskrivs som ett av Europas allra största infrastrukturprojekt. En ny pendeltågstunnel i London.

Den 42 kilometer långa tunneln kallad Elisabeth Line, kommer att löpa genom Londons innerstad, från öst till väst. Den ger en förhöjd kapacitet i Londons kollektivtrafik och väntas korta restiden för resenärerna. Tunneln ligger cirka 30 meter under marken och beräknas utgöra tio procent av Londons järnväg när linjen är färdigställd i december nästa år. LKAB Minerals levererar MagnaDense, grovkornig järnmalm, som gjuts in i betong för att reducera ljudnivåerna vilket var särskilt viktigt för de sektioner som går under Londons nöjesdistrikt med bland annat symfoniska scener och inspelnings­­studior. Materialet pumpades som längst 980 meter från markytan till de olika tunnelsektionerna. Denise Roberts och Richard Hunt, säljansvariga på LKAB Minerals i England, beskriver projektet som mycket lyckat.
– Det är en stor bedrift av alla inblandade och pumpningen är faktiskt ett världsrekord, säger Denise Roberts.

För arbetet har nu LKAB Minerals blivit nominerade av brittiska magasinet New Civil Engineer till ”Tunneling Awards 2017”. Vinnaren kungörs den 7 december.
– Vi har blivit nominerad i fyra olika kategorier. Vi hoppas och tror att vi åtminstone tar hem ett av priserna, säger Richard Hunt.

Tågen som senare kommer att trafikera tunneln rymmer upp till 1 500 passagerare och färdas i en hastighet av 140 kilometer i timmen.

Foto: LKAB Minerals