Världens första flytande vindkraftspark – med järnmalm i fundamenten
Hywind utanför Skottlands kust är världens första kommersiella flytande vindkraftpark och en gigant i sitt slag. 32 000 ton MagnaDense har levererats som ballast till projektet.
Sedan i höstas har vindkraftparken Hywind, 2,5 mil ute till havs, producerat elektricitet. Med rotorbladen medräknade mäter varje vindkraftverk 253 meter, över tre gånger så höga som frihetsgudinnan i New York. Av den rad leverantörer som sålt produkter till projektet finns svenska LKAB med på listan.
– Det har varit en tre år lång resa för att ro den här affären i land och det är självklart riktigt glädjande att vi fått vara en del av det här projektet. Vi hoppas sälja mer MagnaDense för liknande ändamål, säger Bas Sotthewes, försäljningsansvarig för LKAB Minerals i Nederländerna.
Med en prestanda om 30 megawatt är parken kapabel att förse över 20 000 brittiska hushåll med ström. Som jämförelse har en äldre svensktillverkad kokvattenreaktor i Forsmark en nettoeffekt om cirka 1000 megawatt. Fördelarna med Hywind handlar dock inte endast om hundra procent förnybar energi utan beskrivs också som en allt mer kostnadseffektiv energikälla då teknik och material blir billigare.
Bakom projektet står det norska statliga energibolaget Statoil tillsammans med det Abu Dhabi-baserade energiföretaget Masdar. De bedömer att upp emot 80 procent av energiresurserna från havsvindar finns på vattendjup över 60 meter och att marknaden kommer växa. Det är på dessa djup som flytande vindkraftparker nu ses som ett alternativ istället för traditionella fundament som står på botten vid grundare installationer. De flytande vindkraftverken är byggda med samma principer som flytande olje- och gasplattformar och är förankrade i havsbotten med kättingar. För att stå emot havets krafter behöver den en låg tyngdpunkt och tålig konstruktion. Järnmalm som ballast är en del av den lösningen.
– Flytande vindkraft är egentligen före sin tid. Företag tittar alltid på de mest kostnadseffektiva lösningarna och här ligger vår utmaning i att även i framtiden leverera mest värde för kunden. Det finns en stor framtida potential i detta. Det är min bedömning, säger Bas Sotthewes.