Urspårningsområdet kan röjas
Kylan drog in över röjningsområdet dagen före julafton och termometern visade ner mot minus 20 grader. Personalen jobbar i skift om tolv timmar och en lägenhet finns i närheten av stationen. Under dagen pågår röjning av undersökta vagnar.
Niklas Hetta är tekniker, och på väg hem efter att ha jobbat i 12-timmarsskift:
– Det är inga problem med kylan, man klär sig efter väder och det känns bra att vara här och hjälpa till. Vi har bra sammanhållning och bra stämning, säger Niklas Hetta.
Det väntas bli svårt väder med kyla, nederbörd och blåst. Därför får personalen stanna hemma under julafton för att inte riskera att fastna i Vassijaure eller i Trafiken.
– Bärgningen är inte tidskritisk, och alla som jobbar för oss har barn och i kombination med vädret fattade vi det beslutet, säger Catarina Albertsson.
Jonas Bäckstrand och Johan Gustafsson från Haverikommissionen kom under fredagen och bytte av kollegorna.
De inväntade att få ut boogie nummer två från vagn 47 eftersom den saknar en hjulaxel och var en av de urspårade vagnarna som står kvar i snögalleriet. Något som teamet från LKAB lyckades med under eftermiddagen.
– Vi kommer att vara kvar någon dag till och tar med oss några av fynden, kan gälla både hjuldelar och rälsbitar, säger Johan Gustafsson.
De är anställda som chefer, men valde att åka själva istället för att lägga slutfasen av utredningen på någon annan. De firar julafton på hotellet i Björkliden.
– Det är tråkiga omständigheter och att inte få vara hemma med familjen, men det är fantastiska miljöer, säger Jonas Bäckstrand.
15 kilometer söderöver har Trafikverkets underleverantör BDX påbörjar arbetet med att lägga nya slipers, vilket innebär att manuell borttagning av fästen och justera slipern till rätt plats. Att det ska bli dåligt väder under julen börjar redan under lördagseftermiddagen. Starka strålkastare lyser upp järnvägsbanan där blåsten ger snöfallet fart och extra kyla. Det har varit bråda dagar med att få rastkurer, toaletter och maskiner på plats för att kunna påbörja reparationsarbetet:
– När det är så här kallt måste man kunna värma sig med jämna mellanrum så man inte är ute i kylan för länge, säger Daniel Eriksson, platschef BDX.
För att utföra jobbet har personal från hela Sverige anlänt. Till startsträckan är det ett gäng från Dalarna som är redo att möta kvällen och mörkret längs Malmbanan.
Arbetet pågår parallellt på flera platser från Tornehamn till Vassijaure och från nästa vecka sker sliperläggningen dygnet runt. För att inte tappa takten är LKAB villiga att ställa upp med personal.
– Vi vill hjälpa till så mycket vi bara kan, och vi har personal som kan hjälpa till, säger Catarina Albertsson.