Tre taggade traineer

11 april 2019
Tre män i LKAB-kläder
Erik Sjölund, Valeri Petkov och Fred Yang går traineeprogrammet på LKAB.

LKAB:s traineeprogram har startat upp på nytt efter några års paus. Årets traineer, Erik Sjölund, Valeri Petkov och Fred Yang, ser fram emot att lära känna verksamheten och få kunskap om hela kedjan, från gruva till färdig produkt.

De tre ingenjörerna har alla ett starkt intresse för gruvnäringen, men för olika delar. Just de varierande arbetsområdena och hur allt hänger ihop var en av drivkrafterna för att söka som trainee till LKAB. — Jag bor i Narvik sedan flera år och ser både båtar som lastas med pellets och malmtåg varje dag. Det här är min chans att få en djupare inblick i vad som händer på LKAB innan den färdiga produkten skeppas till kunderna. Det kommer jag att ha nytta av när jag sedan börjar jobba på LKAB Malmtrafik, säger Fred Yang.

Valeri och Erik har studerat på Luleå tekniska universitet och berättar att LKAB är en stor del av kulturen där, framför allt bland ingenjörerna. Att någon gång arbeta på LKAB har känts som en självklarhet. Medan Valeri har arbetslivserfarenhet från forskning och utveckling på GKN Aerospace Sweden i Trollhättan tar Erik med sig sommarvikariaten som driftsoperatör på KK2/KK3 i Kiruna in i traineetjänsten.— Även om jag har jobbat på LKAB tidigare får jag nu möjlighet att se andra saker och skapa nya kontakter inom bolaget. Jag hoppas att min utbildning och traineetid gör att jag kan bidra med kloka insikter på min framtida arbetsplats på KK2/KK3, säger Erik Sjölund.

Innehållet i traineeprogrammet sätts i samarbete med verksamheten men utvärderingar från tidigare år vävs också in. Traineeperioden ska vara meningsfull, både för de som går programmet, men också för handledarna som även är traineernas blivande chefer.— Vi vill att tiden som trainee ska ge en god inblick i LKAB:s verksamhet. Samtidigt ska det vara en tydlig övergång till den tjänst som personen ska påbörja efter programmets slut. Våra traineer är ett viktigt tillskott till personalstyrkan, säger Lisa Rapp, HR business partner och ansvarig för traineeprogrammet.

Att leva efter LKAB:s värderingar, engagerad, nytänkande och ansvar, är en självklarhet för våra nya traineer. — För mig betyder ansvar att jag gör ett bra jobb under traineeprogrammet men också efteråt, som underhållsingenjör i Kirunagruvan. Genom att vara engagerade och nytänkande kan vi tillsammans nå LKAB:s mål. Värderingarna är vår gemensamma grund och en nödvändighet för att utveckla företaget, säger Valeri Petkov.