Prognos för trafikstart på Malmbanan 7 mars

1 mars 2024

Nu har Trafikverket gått igenom den sträcka som skadades vid urspårningen den 24 februari norr om Vassijaure. Det rör sig om 1,5 kilometer spår där arbetet påbörjats bland annat med utbyte av sliprar och reparation av signal och elanläggning. Idag kom också Trafikverkets prognos om trafikstart som är satt till torsdag 7 mars kl 16:00.

Kran lyfter malmtåg på lastbil
Röjningsarbete vid Vassijaure. Foto: Anders Lindberg.

– Det är glädjande att vi kan börja köra våra leveranser på Malmbanan norrut redan i nästa vecka. LKAB har erbjudit att hjälpa till där vi kan i återställningsarbetet, givetvis med Trafikverket som samordnande kraft. Vi kommer till exempel att testköra anläggningen med ett fullastat malmtåg, följt av täta avsyningar på banan av Trafikverket, säger Caroline Wiss, vd på LKAB Malmtrafik.

Det var under lördagskvällen 24 februari som ett tomt LKAB-tåg spårade ur vid Vassijaure station. Under veckan har röjningsarbetet pågått och Trafikverket har tillsammans med Svenska haverikommissionen undersökt bansträckningen. Under förmiddagen den 1 mars fick Trafikverket medgivande att påbörja återställningsarbetet och kunde senare samma dag ge en prognos för trafikstart.

Läs mer på Trafikverkets webbplats: Prognos för trafikstart på Malmbanan | Trafikverket (tt.se)