Ny kylare i pelletsverket

28 november 2022

Vad krävs det för att bygga om en kylare – som varje år kyler ner nästan fyra miljoner ton järnmalmpellets från knappa 1 300 till 100 grader? Ja, förutom en stor portion samarbete behövs gedigen kompetens.

Respektive tårtbit monterades ihop i LKAB Mekaniskas egen verkstad.

Ibland säger bilder mer än tusen ord. Tio stora tårtbitar bildar tillsammans en 21 meter i diameter stor cirkulär kylare som installerades i pelletsverket KK2 under 2022.  Att den består av just tårtbitar är något som krävs för montagearbetet.

Den befintliga kylaren hade varit i bruk sedan 1980 och var i behov av utökad kapacitet.

Det som gör projektet unikt är att det är gjort i helt egen LKAB-regi. Det har bidragit till att LKAB Mekaniska har fått en enorm kompetenshöjning, i allt från tillverkning till underhåll. I princip sker all tillverkning på plats i LKAB Mekaniskas egna verkstäder i Kiruna.

LKAB Mekaniska hade ett totalansvar för bland annat detta projekt genom en samverkansentreprenad tillsammans med LKAB. Det här är den andra tillverkade kylaren då man sedan tidigare även har monterat ny kylare i pelletsverket KK3 i Kiruna.

– Ett stort team från LKAB Mekaniska och LKAB har samarbetat helt gränslöst. Vi har bland annat haft med anläggningsägaren och sakkunniga medarbetare från verksamheten redan från start. Det har varit avgörande att arbeta under de här formerna och för att lyckas, säger Jan Andersson.