Här lär sig grundskoleeleverna programmering på Kulturskolan

28 december 2022

På Kulturskolan i Kiruna finns både musikinstrument och kraftfulla datorer med högupplösta skärmar. Genom ett tre år långt projekt som finansieras av LKAB Akademi erbjuds kurser i 3D-illustration, spelprogrammering och animation. — Många unga vill sitta hemma och spela. I stället för att se det som negativt tar vi tillvara på intresset, säger Jesper Dahlström-Kawakami, projektets grundare, Kulturskolan.

Via en enkätundersökning såg Kulturskolan att det fanns en efterfrågan på kurser i digitalt skapande. Foto: Jesper Dahlström-Kawakami.

Kulturskolan är mer än musik, dans och bild

Projektet syftar till att bredda Kulturskolans verksamhet genom att erbjuda kurser i digitalt skapande för att uppmuntra teknikintresset hos unga.

– Musik, dans och bild är sådant som traditionellt sett kopplas till vår verksamhet, men vi behöver utöka utbudet för att nå ut till fler. Att skriva en bok, teckna eller spela instrument anser de flesta är kulturaktiviteter. Ett tv-spel kan innehålla alla delarna – rita en karaktär, skriva en story eller producera musik. För oss är det självklart att digitalt skapande är en kulturaktivitet, säger Dahlström-Kawakami.

Projektet har beviljats medel från LKAB Akademi och vänder sig till alla kommunens elever i årskurs 5–8, som erbjuds undervisning på dagtid via skolan.

– Det är roligt att vi kan vara med och bidra. Jag tycker att det är viktigt att introducera och uppmuntra digitalt skapande och programmering i skolan med tanke på kompetenserna som kommer behövas i framtiden, säger AnnChristine Lindgren, HR strateg LKAB och ordförande för styrgrupp skola LKAB Akademi.

Uppmärksammat projekt

– Vi försöker underlätta för lärarna så mycket som möjligt så vi har utformat ett färdigt koncept som skolorna kan boka in sig på. Utöver det erbjuder vi även kvällskurser, säger Jesper Dahlström-Kawakami.

Projektet har uppmärksammats av Kulturrådet och Kulturskolan i Kiruna har fått uppdraget att leda ett nationellt projekt för att dels utöka utbudet av digitalt skapande på Kulturskolor runt om i Sverige, dels utveckla samarbeten med näringsliv.