Gymnasieutbildning med bredd

19 december 2016
Personer som lyssnar på föresläsning

LKAB-profilerna på gymnasieskolorna i Malmfälten är nu bägge två i tioårsåldern och ett omtyckt koncept. Nu är det snart dags för niondeklassarna att göra sitt gymnasieval.

Norrbotten har sedan början av förra seklet inhyst en stor del av Sveriges stora industrier. Vattenkraft, järnmalm, koppar, skog, verksindustri med fler är historiskt viktiga näringar med riksintresse. Av den anledningen finns flertalet profilerade gymnasieutbildningar i norra Sverige för att försörja industrin med motiverad och utbildad arbetskraft.

LKAB-profilen på Välkommaskolan i Malmberget och Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna är två av dom. På Hjalmar Lundbohmskolan ingår industritekniska programmet i LKAB-profilen.

– Detta är en viktig satsning som kommer hålla i sig. Industriutbildning med LKAB-profil satsar på bredd, berättar Lars Gavelin, skolansvarig i Kiruna, och förklarar:

– Eleverna lär sig inte endast ett par moment som kanske svetsning och plåtslagning utan ett spektra bestående av elteknik, svarvning, hydraulik och mekanik med mera.

Emelie Fors, 18, och Simon Tauppio, 17, är två av eleverna som år 2014 hoppade på LKAB-profilen i Kiruna. De går nu tredje och därmed sista året på utbildningen.

– Jag visste att jag ville jobba inom industrin men inte riktigt med vad. Jag har nog ännu inte riktigt kommit underfund med exakt vad jag vill göra eller vart jag vill arbeta med men på den här linjen är det så mycket av allting och det är det bästa, säger Emelie Fors.

Simon Tauppio håller med och kan tänka sig att arbeta för flera olika industrifirmor.

– Just nu känns LKAB som målet men det finns också andra tänkbara arbetsgivare. Vi blir garanterade sommarjobb på LKAB även nästa sommar och det känns ju som om man vill fortsätta efter det. På LKAB är det inte samma sak varje dag utan jobbet är varierande.

Både Emelie Fors och Simon Tauppio är intresserade av motorer och friluftsliv varför industrilinje och Malmfälten rimmar bra.

– Vi kör bägge två skoter om vintrarna och skruvar i bilar. På sommaren blir det fiske och annat friluftsliv. Jag har inga planer på att flytta ifrån Malmfälten, säger Simon Tauppio.

Söktrycket till LKAB- profilerna har varierat genom åren och följer ofta konjunktursvängningar. Trycket i Kiruna har avtagit sista året och det är något som Lars Gavelin tror har att göra med konjunkturen i järnmalmsbranschen men också allmänna trender.

– Man kan lätt tro att LKAB skulle vara den enda tänkbara arbetsgivaren efter utbildningen medan det finns tiotusentals andra möjligheter. Från de första årskullarna började ungefär hälften arbeta för LKAB men det har sett olika ut under åren. Vissa har startat egen firma, andra har flyttat till södra Sverige och börjat arbeta inom industrin där.

Lars Gavelin berättar också att flertalet arbetat ett par år inom industrin i Malmfälten för att senare studera vidare.

– Det finns flera sådana exempel också. Utbildningen ger ju grundläggande behörighet så vill man läsa vidare så finns ju all möjlighet till vidarestudier också, säger Lars Gavelin.