Färdigsprängt i Gruvberget
Åtta försmällar fick symbolisera de åtta år som gått sedan första salvan sköts i Gruvberget 2010, när det fredagen den 9:e mars sprängdes för sista gången i Gruvbergets dagbrott.
Nivå 167 stannade det på, drygt 250 meter under bergets topp.
– Allt gick enligt plan. Vi håller nu som bäst på att lasta ur och mata krossen med den sista malmen från Gruvberget, berättar David Vojtech, gruvplanerare i Svappavaara, om fredagens sprängning – den sista i Gruvberget, åtminstone för den här gången.
Salvan, som kallades borrplan 999, gav ungefär 30 000 ton rik malm. Från och med nu kommer det bara pumpas vatten i Gruvberget. Resurserna omfördelas istället inom verksamheten i Svappavaara. Det mesta, exempelvis alla borriggar, kommer användas i Leveäniemi.
– Vi styr resurserna från Gruvberget enligt produktionsbehov. Krossen kommer från och med nu att användas för malmåtervinning, men finns även kvar som backup ifall något skulle hända med Leveäniemi-krossen, säger David Vojtech.
Malmen i Gruvberget är dock inte slut. Frågan man försöker hitta ett svar på nu är om det är ekonomiskt gångbart att bryta den, och hur man i så fall ska göra det på mest effektiva sätt. En fortsättning av dagbrottet är inte utesluten.
– Det finns mycket rik malm kvar i Gruvberget. Prospekteringen som har gjorts visar att malmkroppen fortsätter nedåt. Just den här layouten, etapp 1 i Gruvberget, är dock klar i och med det här, säger David Vojtech.