Arbetsförmedlingen blickar norrut
Norra Sverige är i stort behov av arbetskraft. Här väntar många lediga jobb och inom en rad olika yrken, inom vård och omsorg, undervisning och inte minst – inom industrin. Genom satsningen ”jobben i norr” hoppas Arbetsförmedlingen locka fler till norra Sverige. – Vi tycker att det här är ett jättebra initiativ för att öka intresset och kunskapen om möjligheterna i norra Sverige. Hos oss finns många av framtidsjobben, säger Lotta Gunillasson Sevä, HR-chef för LKAB:s verksamhet i Kiruna.
Som en del av satsningen har Arbetsförmedlingen upprättat en särskild hemsida för jobben i norr som också innehåller möten med människor som vågat och flyttat, som hittat hem i en annan del av Sverige och som delar med sig av erfarenheter från en ny vardag.
– Vi står inför en omställning som saknar motstycke i modern historia. Vi leder den gröna omställningen av gruv- och stålindustrin genom att sätta en ny världsstandard för gruvbrytning på stora djup, utvinna kritiska mineral och framställa en koldioxidfri järnsvamp. Det innebär också att vi har ett stort behov av många nya medarbetare, inom en rad olika yrkeskategorier, säger Lotta Gunillasson Sevä och fortsätter;
– LKAB:s satsning tar sikte bortom 2060 och det ger effekter på hela arbetsmarknaden eftersom ett attraktivt och trivsamt samhälle handlar om helheten. I vår region finns ett minst lika stort behov av kompetens inom till exempel service, äldreomsorg och skola som inom industrin. Det är bara tillsammans och i samverkan med andra arbetsgivare vi kan bygga attraktiva samhällen där fler väljer att leva och bo.
Därför är Arbetsförmedlingens satsning så viktigt för det handlar om att stärka samhällen med kompetenser inom en rad olika områden. Inte bara inom industrin.
– Vi har ett behov av ingenjörer, elektriker och mekaniker för att nämna några av flera yrkeskategorier. Vi utbildar också bergarbetare vilket innebär att man inte behöver vara bergarbetare från grunden när man söker ett jobb hos oss. Det viktiga är et nyfiket sinne och att du som person är engagerad, säger Lotta Gunillasson Sevä.
Vår största utmaning. Din största möjlighet!
En av många som vågat och sadlat om – till raslastare i Kirunagruvan, är 53 åriga Jessica Asplund från Karlskoga.
– Jag såg en jobbannons och sökte. Jag kände att jag behövde göra något, för mig och inte för någon annan. Min dotter var stor och pluggade på universitetet så jag tänkte ”shoot”, varför inte. Man lever bara en gång! säger Jessica Asplund, som arbetat 24 år inom läkemedelsbranschen, som truckförare och lageroperatör.
Arbetet som lastmaskinsförare i Kirunagruvan blev en helt ny erfarenhet för Jessica som inte hade någon bergarbetarbakgrund och som aldrig ens varit i Kiruna förut. Men flytten blev ganska snabbt till något mer än arbete. Här träffade Jessica också sin blivande man Fredrik.
– Det vart bonus på alltihopa, jag fick både gubbe och jobb, skrattar Jessica Asplund och fortsätter;
– Jobbet är jätteroligt och oavsett om jag hade träffat honom eller inte så hade jag varit kvar här ändå.
Jessica Asplund är en flera tillflyttade till Norrlandskommunerna och precis som för många andra – som inte har någon erfarenhet av att leva och arbeta i norra Sverige, kan en flytt kännas som en stor förändring. Därför har Arbetsförmedlingen också tagit fasta på viktig och nödvändig information vid en eventuell flytt, som till exempel barnomsorg, skola och boende i norrlandskommunerna. För Jessica Asplund blev en spontan jobbansökan och en nyfikenhet starten på ett nytt kapitel i livet. Och det är en berättelse hon delar med många andra nya norrlänningar.
– Prova! Vad har du att förlora? Ingenting, säger Jessica Asplund.
Läs mer om jobben i norra Sverige här