Mot ett underhåll i toppklass, med Per i spetsen

"Det är vårt ansvar att förbättringarna förverkligas. Vi kan inte bara prata om det, vi måste även agera. Och sedan ska man komma ihåg att vi gör det tillsammans, det är då vi är som starkast."

Per Wallgren sitter på en skoter, Luleå stad syns i bakgrunden

Med två högskoleexaminationer i bagaget landade Per Wallgren i Luleå, 85 mil hemifrån. Här, med naturen nära inpå, varvas skoterintresset med bilar, motorer och styrkelyftning. Till vardags ansvarar han för det strategiska och stöttar det operativa underhållsarbetet i Luleå malmhamn. Full gas framåt, med Per bakom ratten!

Berätta om dig själv och din bakgrund?
– Jag är född och uppvuxen i Uppsala. På gymnasiet läste jag samhällsvetenskap, men efter avslutade studier sadlade jag om på Komvux och läste till mig de ämnen jag saknade för att bli ingenjör. De lät intressant, och fanns gott om jobb inom denna bransch. På Luleå tekniska universitet fanns en utbildning inom bilsystemteknik. Min dåvarande flickvän kom från Piteå, och ville flytta hem. Jag följde med, sökte utbildningen 2013 och kom in. Efter två års pendlande mellan Piteå-Luleå hamnade jag i Luleå. Jag valde att läsa vidare till civilingenjör inom maskinteknik, och studerade fram till 2019. Det blev totalt sex år med två högskoleexaminationer. Jag har alltid haft lätt för att lära och en strävan efter att ständigt utvecklas.

Hur hamnade du på LKAB?
– Under skoltiden, 2018, fick jag sommarjobb som mekaniker på LKAB. Det var det bästa jobb jag någonsin haft. Vi tjänade bra, hade ledigveckor – rena drömmen för en student. Jag var nästan på väg att lägga studierna åt sidan ett tag för att jag trivdes så bra. Men 2019, när jag var klar med studierna, fortsatte jag jobba som mekaniker på LKAB i drygt ett år, fram till april 2020. Då fick jag jobb som planerare och efter det blev jag erbjuden ett jobb som underhållsingenjör sommaren 2020.

Vad jobbar du med idag?
– Mina uppgifter är en blandning av det strategiskt långsiktiga arbetet och det dagliga operativa. Jag ansvarar för att analysera statusen i anläggningarna, samordna och leda vid underhållsstopp, förfrågningar och anbud samt planering av resurser och tidsplan inför stoppen. Jag driver projekt med långsiktiga planer. Till hösten står vi tillexempel inför ett utbyte av alla våra underhållssystem. Mobilen blir ett viktigare hjälpmedel, ett nytt sätt att arbeta på och mer digitaliserat. Jag jobbar också med förebyggande underhåll, mäter och följer upp det dagliga arbetet.

Vilka utmaningar får du hantera i ditt jobb?
– De största utmaningarna är att hitta en bra balans mellan strategiskt och operativt arbete. Det är lätt att fastna i det strategiska arbetet men man får inte glömma bort det operativa. I maj planerar vi för ett underhållsstopp i Malmhamnen. Parallellt med detta ska vi genomföra olika aktiviteter för att förbereda Luleås verksamhet för det nya underhållssystemet. Det är en utmaning i sig. Vad gäller den operativa delen är en utmaning att införa tillståndskontroller till att motverka framtida haverier och kontinuerligt arbeta med att implementera anläggningens reservdelar till vårt underhållsystem och förråd.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag trivs med kollegorna. Alla har ett högt engagemang, man vill väldigt mycket här. Jag känner att jag utvecklas. Ingen dag är den andra lik. Jag kan arbeta med ett projekt värt flera miljoner för att i nästa stund ta beslut om vilken ny kaffemaskin vi ska köpa in. Jag styr mitt dagliga arbete, frihet under ansvar. Det är väldigt uppskattat. Man blir aldrig fullärd på LKAB. Vi är en relativt liten verksamhet i Luleå med cirka 55 personer, och har tre anläggningar att driva. Vi som jobbar här får bredda oss lite, och stötta alla delar. Jag trivs väldigt bra.

Vad betyder LKAB:s värdeord ENA (engagerad, nytänkande, ansvar) för dig?
– En strävan efter att utvecklas, att våga lita på sig själv och våga ta plats. Det gäller att se möjligheterna att förbättra eller effektivisera arbetsplatsen. Det är vårt ansvar att förbättringarna förverkligas. Vi kan inte bara prata om det, vi måste även agera. Och sedan ska man komma ihåg att vi gör det tillsammans, det är då vi är som starkast.

Per Wallgren står på en skoter, Luleå stad syns i bakgrunden

Hur hanterar du Säkerheten först i ditt yrke och privat?
– I ett nystartat projekt inleder vi projekteringsfasen med att göra en riskanalys. Det tar jag med mig även privat i min hobby. Skoterkörning kan vara otroligt farligt. Det gäller att vara medveten. Jag tittar på vädret i förväg, planerar turen utifrån kartor och navigation, och ser till att ha rätt skyddsutrustning. Jag försöker se till att inte vara ensam ute.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
– Jag vill fortsätta utvecklas och bredda mina kunskaper inom projekt- och underhållsledning. Just nu håller jag på att certifiera mig till underhållsledare. Jag vill också bidra till att göra Luleå till en av LKAB:s populäraste verksamhetsorter.

Vad gör du om 10 år?
– Då bor jag i ett stort hus med ett ännu större garage med plats för alla mina leksaker, och lever familjeliv. I Uppsala/Stockholm har jag min släkt och familj, men jag trivs bra här i Luleå med naturen, förhållandena och kärleken. Jag har byggt upp en bra tillvaro här vilket jag ser med glädje och stolthet på.

Vad gör du helst en ledig dag?
– Då hittar ni mig utomhus i det vackra vinterlandskapet med goda vänner. Jag har en dröm om att åka över till Canada och köra skoter, det kräver lite finansiella förberedelser, men det finns med på min Bucketlist.

Faktarutan

Namn: Per Wallgren
Född: 1992
Roll: Underhållsingenjör
Bor: Luleå, 902 km norr om Stockholm och 2378 km norr om Moerdjik
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik och högskoleingenjör inom bilsystemteknik
Intressen: Skoter, styrkelyftning, bilar och resor
Senast lästa bok: Omgiven av idioter av Thomas Eriksson
Favoritfilm: Interstellar

Vilka tre egenskaper beskriver dig bäst, Per?
Lugn
Flexibel
Självgående