Med relationsbaserat ledarskap bygger Kajsa lagkänsla i gruvan

”Jag brinner för jämställdhet, mångfald och coachande ledarskap. Jag vill utveckla arbetssätt, mig själv och kollegorna. Jag är övertygad om att ju mer vi bygger relationer, desto effektivare blir vi på jobbet – med bibehållen god fysisk och psykosocial arbetsmiljö.”

Ett genuint intresse för människor gjorde steget kort till att bli ledare. Kajsa Fjällbjörn arbetar som produktionschef under jord, där hennes fokus på utveckling, trivsel och mångfald ger ett bra samspel i arbetsgruppen med ökad effektivitet som resultat. På fritiden fyller hon på energikvoten genom crossfit-träning och familjeliv i fjällstugan.  

Berätta om dig själv och din bakgrund?  
– Jag är född och uppvuxen i Kiruna. Under mina skolår var jag kamratstödjare och i handbollslaget lagkapten, så intresset för människor och drivet att utveckla en grupp har alltid funnits hos mig. Trots att jag inte tänkte jobba inom industrin, började jag på LKAB direkt efter min 18-årsdag, som sommarvikarie i förädlingsverken KK2/KK3. Sen följde några år med resor varvat med skidåkning i Åre och sommarjobb på LKAB. Jag flyttade hem för 10 år sedan, fick fast jobb på LKAB och nu stormtrivs jag i Kiruna. 

Vad jobbar du med idag?  
– För snart två år sedan lämnade jag förädlingsverket för ett jobb som produktionschef på gruvbygg i Kirunagruvan. Vi på gruvbygg bygger och underhåller anläggningar under jord. Det kan vara allt från ventilationsväggar och personalutrymmen till gjutningsarbeten. Jag tycker det är positivt, och lite frustrerande, att jag inte har någon tidigare erfarenhet av bygg – det gör att medarbetarna tar stort eget ansvar. För mitt absolut viktigaste uppdrag är att se till att mina medarbetare mår bra och ge dom rätt förutsättningar att kunna utföra sitt jobb på bästa och effektivaste sätt. 

Vad brinner du mest för på jobbet? 
– Jag brinner för jämställdhet, mångfald och coachande ledarskap. Jag vill utveckla arbetssätt, mig själv och kollegorna. Jag är övertygad om att ju mer vi bygger relationer, desto effektivare blir vi på jobbet – med bibehållen god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Därför blir jag väldigt motiverad och trygg med mina prioriteringar, när LKAB tydligt satsar på mångfalds- och ledarskapsfrågor.  

Vad tror du om framtidens LKAB?  
– Det känns häftigt att vi tar täten i klimatomställningen. Samtidigt är tidshorisonten ganska lång så i vardagen behöver jag tänka på vad jag och mitt team kan göra för ständiga förbättringar. Jag är också helt säker på att med relationsinriktat ledarskap och mångfald som ledstjärnor får vi goda förutsättningar att nå våra mål, både nu och i framtiden.  

Vad gör du helst en ledig dag?  
– En ledig dag vaknar jag i stugan i Abisko med familjen, äter en mysig frukost medan solen skiner över ett lager nysnö. Det är april, vi åker till slalombacken eller ut på isen på Torne träsk med skotern. När vi kommer hem lagar vi middag, bastar och avrundar med familjeprogram på tv och popcorn innan läggdags. Glada barn och nöjda föräldrar i vårvinterfjäll, det är livskvalitet för mig.  

Faktarutan

Namn: Kajsa Fjällbjörn 
Född: 1989 
Yrke: Produktionschef på gruvbygg i Kirunagruvan 
Familj: Man och två barn, 8 och 6 år.  
Bor: Kiruna, 7877 km nordväst om Hongkong och 42 km sydväst om Svappavaara   
Utbildning: Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, efter det olika ledarskapsutbildningar på LKAB.  
Fritidsintressen: Att vara med min familj, gärna i stugan i Abisko, utförsåkning, träna crossfit, umgås med mina vänner.   
Senast lästa bok: Läser sällan böcker men senaste boken jag engagerade mig i var “Fem gånger mer kärlek” av Martin Forster.

Vilka tre egenskaper beskriver dig bäst, Kajsa?
Glad
Ödmjuk
Engagerad