Niklas Wahlberg: Partnerskap nyckeln till omställningen

Volvo Group siktar på att vara fossilfria år 2040 och har en nyckelroll som tidigare användare av fossilfritt stål i kommande produkter. Men att möta den växande efterfrågan från kunder är inte utan utmaningar. Hela värdekedjan, från gruva till stål till slutkunder, måste fortsätta att samverka för att omställningen ska bli verklighet.

Man in mining helmet with tv studio in background.
Se hela intervjun med Niklas Wahlberg.

Volvo Group var ett av de första företagen som anmälde intresse för leverans av fossilfritt stål från HYBRIT-initativet, och det första fordonet, en lastare, har redan visats upp. Niklas Wahlberg är vice president för System solutions and partnerships på Volvo Group och deltog i ett av våra samtal på djupet för att diskutera resan mot fossilfri stålproduktion, och varför Volvo varit så angelägna om att vara del av det.

I en intervju efter samtalet delade han med sig av sina tankar.

– Vi ser en jättemöjlighet här, inte bara för [Volvo] men för Sverige. Vi måste verkligen fortsätta på den här resan som initiativtagarna börjat och göra verklighet av det!, sa han.
– Vi kommer att vara fossilfria 2040. Stål är ett mycket viktigt inslag i våra produkter, så vi vill vara snabba med att ställa om till fossilfritt stål. Så enkelt är det.

Vi kan bekräfta efterfrågan, utbudet finns, och nu handlar det om att infrastrukturen ska finnas för att göra det möjligt.

Niklas Wahlberg

Många utmaningar kvarstår dock, som tillgången till grön el och snabbare tillståndsprocesser, och nyckeln för att lösa dessa kommer att vara samarbete och partnerskap. Både mellan företag, som i HYBRIT, och tillsammans med politiker och andra beslutsfattare:

– Mycket hänger på partnerskap och samarbeten, inte bara inom värdekedjan som vi visar här idag, men också tillsammans med beslutsfattare på nationell, europeisk och global nivå.