Storsatsning på Hjalmar Lundbohmsgården av LKAB och Spis

3 oktober 2022

Hjalmar Lundbohmsgården flyttades 2017 med anledning av samhällsomvandlingen, och har sedan dess genomgått en omfattande renovering.

I månadsskiftet november och december blir det äntligen liv i LKAB:s disponentbostad som kommer att bli både ett museum som LKAB ansvarar för, och ett café som restaurangaktören Spis driftar.

–  Från LKAB är vi superglada över att Spis, som är väletablerade, vill satsa i en verksamhet vi tror att många Kirunabor har längtat efter, och kommer att vara ett uppskattat besöksmål, säger Ulrika Huhtaniska, projektledare för Hjalmar Lundbohmsgården, LKAB.

Det har funnits en önskan från LKAB om att gården ska kunna användas av allmänheten.

– Det kommer att ske genom caféet, men även då gården blir ett museum som kommer att fortsätta utvecklas över tid. En första utställning kommer att finnas färdig till öppningen, säger Ulrika Huhtaniska.

Sofie Törmä, delägare i Spis, säger att något hon ser fram emot på Hjalmar Lundbohmsgården är att anordna aktiviteter som är riktade till Kirunaborna.

–  Julmarknader, skördefester och till exempel nationaldagsfirande. Vi vill att det ska kännas välkomnande och tillgängligt för så många som möjligt. 

Hjalmars matsal och Jägarsalen kommer bland annat att finnas tillgängliga för uthyrning genom Spis. Muséet kommer att vara öppet för alla.

Kontakt:
Hjalmar@spis.se

Ulrika Huhtaniska, LKAB
Communikations and Climate
+46 70-268 39 92
ulrika.huhtaniska@lkab.com