Poet, simmerska och spårdragare får LKAB:s stipendium 2023

20 juni 2023

Under våren instiftade LKAB ett nytt stipendium inom samhällsengagemang som komplement till det idrotts- och kulturstipendier som delats ut sedan 80-talet. Ulf Enback och FSF Nord blir de första att dela på det nya stipendiet som de tilldelas för sina arbeten med att dra skidspår i Kiruna och skoterspår i Gällivare.

Mottagare av LKABs stipendier 2023 frn vnster Ulf Enback WilmaSaga Persson samt Peter Reinfors och Jonas Hagstrm frn FSF Nord
Mottagare av LKAB:s stipendier 2023, från vänster Ulf Enback, Wilma-Saga Persson samt Peter Reinfors och Jonas Hagström från FSF Nord.

Stipendierna är på 75 000 kronor styck. Nomineringsförfarandet har tidigare varit reserverat för LKAB-anställda men från och med i år var det allmänheten som fått nominera de kandidater som de tyckte var värda att uppmärksammas på någon av LKAB:s verksamhetsorter i Narvik, Kiruna, Svappavaara, Gällivare eller Luleå.
– Vi har haft ett omfattande arbete och jag blir så glad över alla eldsjälar och talanger som finns på våra verksamhetsorter här i norr och det har inte vart lätt att välja stipendiat i respektive kategori, säger Anna Skogh, ansvarig för sponsring och samhällsengagemang på LKAB.

Årets samhällsengagemang:
Ulf Enback började för några år sedan att dra skidspår på det klassiska Ahlstömsspåret som låter motionsåkarna utforska delar av en natur som annars endast nås med skoter under vintern. FSF Nord preparerar skoterspåren i Gällivare som är uppskattade leder även för cyklister, skidåkare, hundspann och fotgängare. Tillsammans delar de på stipendiet.

Årets kulturstipendiat:
Är 20-åriga Wilma Saga Persson från Kiruna som 2022 vann Poetry Slam Norrbotten och vars poesi fått spridning långt utanför Norrbotten.
– Jag startade min poesi-karriär för ganska precis ett år sedan, då fanns detta inte ens i mina vildaste drömmar. Det värmer mitt hjärta att få förtroende hemifrån, Malmfälten, säger Wilma Saga Persson.

Årets idrottsstipendiat:
Ingeborg Wassbakk Loyning från Narvik är just nu Norges högst rankade simmare med ett stort antal NM guld i bagaget med hjärtat kvar i moderklubben Bjerkvik Svommeklubb.
– Tusen hjärtliga tack för tilldelning av stipendiet, jag har dessvärre icke möjlighet till att vara med på prisutdelningen då jag är i Australien och förbereder mig inför VM, hälsar Ingeborg Loyning.

Motiveringar

Kultur – Med uppriktiga ord och träffsäkra meningar skapar Wilma Saga Persson poesi som sätter fingret på livet i Malmfälten. Med urkraft och en dos tornedalsk vrede uttrycker hon sina känslor i spoken word format med viljan att skapa förändring. En poet av sin tid och en ny röst för den unga generationen.

Idrott – Ingeborg Wassbakk Loyning har visat att det går att nå den absoluta simningstoppen även från en liten ort som Bjerkvik, med totalt nästan 40 norska mästerskapsguld och fina insatser på OS i Tokyo sommaren 2021.  Även om hon numera tävlar för Oslo IL har hon kvar starka band till hembygden, Bjerkvik Svommeklubb och den träningsmiljö som fostrat henne: när hon är hemma engagerar hon sig ofta i att träna och stötta lokala ungdomar. Med sin positiva inställning och omtanke om andra är Ingeborg en förebild inte bara i Nordnorge utan i hela landet.

Samhällsengagemang – Ulf Enbacks arbete med Ahlströmsspåret i Kiruna och FSF Nords ideella arbete med skoterleder i Gällivare gör att de får dela på detta stipendium. En samling vardagshjältar vars insatser gör stor skillnad och ökar livskvaliteten för många friluftsmänniskor i Malmfälten.

Ideella krafter som outtröttligt pistar upp skidspår och skoterspår oberoende av väder. Gemensamt har de oändligt många mil bakom sig i varierad terräng med olika sorters utmaningar i förhållanden och snömängd. Yttre omständigheter och utmaningar verkar inte stoppa dessa eldsjälar.

Kontakt: Anna Skogh, ansvarig för sponsring och samhällsengagemang, Tel: 46 (0)980 726 28. E-mail: anna.skogh@lkab.com.

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 47 miljarder kronor år 2022. www.lkab.com

Media

Documents