Bygget av kvarteret Gladan i Gällivare startar

12 maj 2022

LKAB bygger hyreslägenheter, parkeringsgarage och affärslokaler i centrala Gällivare som ersättning för delar av Topbostäder AB:s fastighetsbestånd i Malmberget. Projektet beräknas bli klart under hösten 2024.

— Det är ett prestigeprojekt i slutet av vår samhällsomvandling med LKAB i Gällivare/Malmberget. I kvarteret Gladan får vi en levande bottenvåning med bland annat Coop i bästa cityläge. Lägenheterna, från ettor till fyror, har varierande takhöjd – alla har dessutom inglasade balkonger. Det här ger avstamp för en småstad i världsklass, säger Esa Norojärvi, vd på Topbostäder AB.

Byggstart är planerad till augusti 2022 och redan under vårvintern har förberedande markarbete inletts. 

Totalt kommer 85 lägenheter att byggas inom fastigheten Gladan 3 och 7 med tillhörande parkeringsgarage och ca 1 200 kvadratmeter butiksyta. Gladan 1 tillägnas parkering för centrumhandeln. Byggnationerna på kvarteret innefattar tre lamellhus samt en innergård i två nivåer. Innergården är planerad med sitt- och lekytor, pergola med utemöbler, grillplats och odlingslådor. 

Peab är totalentreprenör för projektet som beräknas vara färdigt hösten 2024.
 
— Samhällsomvandlingen är en förutsättning för LKAB:s fortsatta gruvdrift och det nya kvarteret kommer att bidra till Gällivares centrumbebyggelse på ett bra sätt. Vi är glada över att nu få starta arbetet tillsammans med Peab, säger Pierre Eriksson, projektledare på LKAB.  

—  Vi vill vara med och bidra till levande och välmående samhällen i hela Sverige och är glada för förtroendet att fortsätta utveckla Gällivare. Det är ett spännande projekt som vi ser fram emot att få förverkliga tillsammans med LKAB, säger Susanne Hallberg, regionchef Peab. 

För mer information, kontakta:
Pierre Eriksson, projektledare: pierre.eriksson@lkab.com, +46 (0)70 319 60 97

Kontaktperson: Tina Benson, kommunikationschef. Tel: 46 (0) 980 710 85. E-post: tina.benson@lkab.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 49 miljarder kronor år 2021. www.lkab.com

Media

Documents