Nu lyfts klocktornet i Kiruna ner

31 juli 2017

Delar av klocktornets urverk är nedmonterade från stadshustaket i Kiruna. Under kvällen och delar av natten mellan 31 juli och 1 augusti lyfts första tornbiten av sex ned från taket.  

Klocktornet som idag står på taket till Kiruna stadshus ska monteras ned bit för bit för vidare transport till sin nya lokalisering i Kirunas nya centrum. Transporten går inte raka vägen till nya platsen, utan delarna ska först genomgå en omfattande renovering och målning.  

– Det är klokt att renovera torndelarna och klockan i samband med flytten, slutbesiktning av tornet, på plats vid nya stadshuset äger rum först i höst, säger Johan Mäkitaavola, projektledare LKAB.

Totalt ska tornstrukturen lyftas ned i sex delar under vecka 31, med start på måndagskväll. Den första delen lyfts ned med en kran och väger 30 ton.

– Nedmonteringen har föregåtts av omfattande konstruktionskontroller där tornets status har kontrolleras och vissa delar reparerats inför lyften. Vi känner oss redo att genomföra jobbet, säger Mats Helin, projektchef vid LTH Traktor AB.

Klocktornet flyttas på uppdrag av LKAB som finansierar flytten.

LKAB är en internationell högteknologisk mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 16 miljarder kronor 2016 och har cirka 4 200 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Documents