Nu flyttas ”Gula Raden” i Kiruna

7 oktober 2019

Onsdagen den 9 oktober flyttas ”Gula Raden” och därefter ”16-rumsarbetarbostäderna”. Därför bjuder vi in till pressträff.

De sju byggnaderna får ny adress under vecka 41 – 42. Först på tur är den så kallade ”Gula Raden”. I samband med detta bjuder vi in pressen för intervjutillfällen med bland andra Mari Kuokkanen, projektledare, och sakkunniga från våra entreprenörer bakom projektet – Berggren & Bergman, LTH AB samt Mammoet.

Inför flytt har tidigare hyresgäster fått nya boenden, husen tömts på möblemang och därefter schaktning. Sedan har husen pallats upp på balkar och vidare till en specialanpassad trailer som flyttar huset i 5 km/h till sin nya plats. ”Gula Raden” kommer placeras intill de nya studentbostäderna efter Kurravaaravägen. De förblir hyresrätter i LKAB Fastigheters bestånd.

– För att bibehålla en intressant arkitektur även för kommande generationer flyttar vi 39 byggnader fram till år 2035 och ”Gula Raden” tillhör bland de mest ikoniska med sin säregna form, säger Mari Kuokkanen, projektledare för LKAB:s räkning, och tillägger:

– Förändringens vindar kommer blåsa ordentligt kommande år och vi ser bland annat fram emot flertalet bostadshus och affärslokaler i nya centrum och inte minst ett helt nytt hotell. Jag tror det här blir riktigt bra.

Flytten beräknas ta cirka en timme och går via Hjalmarlundbohmsvägen – Malmvägen – Kurravaaravägen var husen kan fotograferas och filmas i rullning. Vänligen respektera avspärrningar och eventuella instruktioner. Vi undanbeder följetång med bil eller körning framför ekipaget.

Vid Flyttleden 38 håller vi tal och ger intervjutillfällen med bolagets representanter samt med våra samarbetspartners. Vi bjuder på kaffe och te med tilltugg.

Vänligen följ instruktioner och respektera avspärrningar väl på plats. Varmt välkomna!

När: Onsdag 9 oktober klockan 09:30 vid Flyttleden 38 nära blå projektskylt. Parkering hänvisas till Kyrkogården, gångavstånd ca. 200 meter. Var ute i god tid då vägar spärras av när huset närmar sig sin nya plats. Flyttekipaget beräknas starta kl. 09.00 från Hjalmarlundbohmsvägen 32.

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte cirka 26 miljarder kronor 2018 och har cirka 4 200 anställda i 12 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag. www.lkab.com

Media

Documents