Nu flyttar vi en stad

12 augusti 2022

Efter 18 års planering är det äntligen dags. LKAB flyttar handelskvarteren från gamla centrum till nya. Den 1-3 september är det invigningsfest i dagarna tre när LKAB bjuder på fest!

2004 blev samhällsomvandlingen i Kiruna en världsnyhet då det blev känt att staden skulle behöva flyttas. En flytt för att möjliggöra för fortsatt gruvbrytning av Kiirunavaaras rika järnmalm och därmed trygga jobben och även omställningen till en fossilfri produktion av stål.

Nu är den historiska dagen här och Kiruna går in i en ny era när det nya centrumet invigs.

Det kommer att vara uppträdanden av artister, teater och mängder av överraskningar och evenemang finns för alla åldrar. Alla arrangemang är gratis, men med ett begränsat antal platser inomhus.

Separat program för invigningen samt presentation av artisterna finns bifogat.

Ett pressrum kommer att finnas i ett konferensrum på Scandic Kiruna, som ligger i nya centrum.

För att få tillgång till pressrummet måste ni ha ett presskort, kontakta Ulrika Huhtaniska vid behov.

Innan centrum öppnar är området LKAB:s byggarbetsplats, och inte en öppen plats för besök. Önskar ni att träffa handlare inne på Kirunas nya centrum innan första september eller prata om projektet/fota kontakta Ulrika Huhtaniska.

Detsamma gäller om ni vill ha en intervju med någon av artisterna.

All information om invigningen finns på https://invigningnyakiruna.se/

Varmt välkomna på en färgsprakande fest som kommer att gå till historien!

Bilderr:

Drönarbilder 8 september Kirunas nya centrum

Handelsgata: Det sista i Handelskvarteren färdigställs och på måndag börjar de första verksamheterna att flytta in i sina nya lokaler. 

Kvarter 9: I Kvarter 9 har bland annat de lokala butikerna Djungelstugan, Kiruna Bokhandel och Centrum flyttat. Dessutom finns Systembolaget, Apotek och Coop. 

Kvarter 7: De tre handelskvarteren ligger i nära anslutning. Till höger Galleria 7 och rakt fram byggs Elite hotel samt nattklubb. 

Ulrika Huhtaniska

Pressansvarig för centrumflytten LKAB

Communication & climate LKAB

+46 70-268 39 92

ulrika.huhtaniska@lkab.com

Moa Strålberg

Strateg kommunikation och marknadsföring på Samhällsomvandlingen LKAB

+46 70-320 46 16

Moa.stralberg@lkab.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 49 miljarder kronor år 2021. www.lkab.com

Documents