LKAB:s nya Bolagshotell i Kiruna tar form

18 februari 2020

LKAB har lämnat in bygglovshandlingarna för det nya Bolagshotellet till Kiruna kommun. Den nya hotellbyggnaden blir en ersättning för det tidigare Bolagshotellet som avvecklats under 2019.

— Bolagshotellet hade en särskild plats i hjärtat hos många Kirunabor och vi var många som var ledsna över att det gamla hotellet inte gick att flytta. Därför är det extra glädjande att vi nu närmar oss byggstart av ett nytt hotell inspirerat av det gamla, säger Bo Krogvig, Kommunikationsdirektör på LKAB. 

Det nya Bolagshotellet är ritat av Tirsén & Aili Arkitekter, som hämtat inspiration från Gustaf Wickmans ritningar från 1925. Detta återspeglas bland annat i byggnadens yttre där dess karaktäristiskt gula fasad, gröna detaljer och röda tak bibehålls. Hotellet kommer att uppföras i en tidstypisk stil med anpassning till modern byggstandard.

Byggnaden inrymmer förutom sällskapsytor och hotellrum även konferenslokaler, tillagningskök och matsalar. Invändigt har arkitektoniska detaljer från det tidigare Bolagshotellet tagits tillvara, som tillsammans med LKAB:s konstsamling fyller den nya byggnaden med både historia och kultur. 

— Byggstart förväntas under 2020 och senast hösten 2022 ska Bolagshotellet stå klart, säger Tjabba Nordanfjäll, Senior projektledare på LKAB.

Bolagshotellet kommer att byggas på Lotten Erikssons gata 24, vid foten av berget Luossavaara. Här får hotellet en framträdande placering bland andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Bolagshotellet kommer som tidigare att vara öppet för LKAB-anställda och bolagets många gäster.

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte cirka 31 miljarder kronor 2019 och har cirka 4 300 anställda i 12 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag. www.lkab.com

Media

Documents