LKAB och Kirunabostäder skriver avtal om nya fastigheter

8 januari 2020

Idag har gruvbolaget LKAB och det kommunala fastighetsbolaget Kirunabostäder skrivit ett bytesavtal gällande ett flertal fastigheter i Kiruna nuvarande centrum. Bostäder och lokaler kommer att ersättas med nybyggda fastigheter i den nya stadskärnan.

Avtalet är en del i den pågående samhällsomvandlingen av Kiruna som görs för att brytningen av järnmalm ska kunna fortsätta. LKAB erhåller fastigheter i de delar av dagens Kiruna centrum som ska avvecklas, bland annat på Steinholtzgatan, Arent Grapegatan, Bergmästaregatan och Mangigatan.
– Det här är en stor pusselbit i samhällsomvandlingsprocessen och en viktig förutsättning för både centrumhandeln och boendet i det framtida Kiruna, säger Anders Lundgren, projektledare på LKAB.

Kirunabostäder erhåller i bytet fastigheter som byggs i Kirunas nya centrum som är under utveckling. De nya fastigheterna ligger i kvarter 7, 8 och 9 och kommer att innehålla handel, bostäder och kontor. De nya fastigheterna ska stå klara för inflyttning hösten 2022. 
– Kirunabostäder blir i och med bytesavtalet en viktig aktör i utvecklingen av bostäder och handel i Kirunas nya centrum, säger Mats Dahlberg, vd på Kirunabostäder.

Kontakt
Mats Dahlberg, vd Kirunabostäder
+46 70 542 40 88
mats.dahlberg@kirunabostader.se

Anders Lundgren, projektledare LKAB
+46 70 542 3515
anders.j.lundgren@lkab.com

Kontaktperson: Tina Benson, informationschef. Tel: 46 (0) 980 710 85. E-post: tina.benson@lkab.com

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte cirka 26 miljarder kronor 2018 och har cirka 4 200 anställda i 132länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag. www.lkab.com Följ LKAB på sociala medier:FacebookLinkedInInstagram

Det här är en stor pusselbit i samhällsomvandlingsprocessen och en viktig förutsättning för både centrumhandeln och boendet i det framtida Kiruna.

Anders Lundgren, projektledare på LKAB.

Media

Documents