Malin Samuelsson samt Lina och David Lantto får LKAB:s stipendium 2022

13 maj 2022

Varje år delar LKAB ut ett idrotts- och ett kulturstipendium till lovande talanger och framgångsrika utövare inom respektive område. Årets kulturstipendiat är keramikern Malin Samuelsson i Killinge, idrottsstipendiet går till syskonparet David och Lina Lantto, längdåkare som tävlar för Gellivare Skidallians.

— Det är så roligt att få berätta att Malin Samuelsson och David och Lina Lantto är 2022 års kultur- och idrottsstipendiater, säger Anna Skogh, ansvarig för sponsring och samhällsengagemang på LKAB. 

Idrotts- och kulturstipendiet har delats ut sedan 1984 och är på 75 000 kronor vardera. Nomineringarna kommer från medarbetarna. Stipendierna delades ut på LKAB:s forskningscenter i Gällivare/Malmberget under förmiddagen den 13 maj. 

— Tack vare detta stipendium kommer jag kunna utveckla och fortsätta driva kulturen genom leran vidare. Jag kommer i första hand kunna genomföra bygget av en toalett till kunder, kursdeltagare, turister och andra förbipasserande. Sen kanske jag utökar med en till drejskiva, säger Malin Samuelsson.

— Vi är verkligen glada över att tilldelas LKAB:s idrottsstipendium som kommer hjälpa oss vidare i vår skidsatsning, säger David och Lina Lantto.

Motiveringar

I den lilla byn Killinge, belägen vid Kaitum älv, skapar Malin Samuelsson vardagskeramik inspirerad av den omliggande naturen. Efter att ha tagit med sig familjen norrut erbjuder hon drejsugna både längre keramikkurser och kortare workshops i den lilla verkstaden. Det uråldriga naturmaterialet lera står i fokus när händerna får jobba fritt, både för amatörer och erfarna. Killinge Keramik är ett praktexempel på att man inte behöver ha sin verksamhet centralt för att locka entusiastiska elever, med ett tillräckligt unikt erbjudande hittar folk från både när och fjärran dit.

Syskonen David och Lina Lantto har levt längdskidor sedan femårsåldern. Uppvuxna i Gällivare där båda nu går på skidgymnasiet och sporrar varandra mot toppen. Under pandemin har det varit ont om tävlingar men syskonen har tränat på lika målinriktat som tidigare och längtat efter att få tävla igen. David startade årets säsong med att bli tvåa i Sverigepremiären för juniorer och blev uttagen att tävla i junior-VM. Även den två år yngre Lina svarade för topplaceringar på Sverigepremiären i höstas. Kanske David eller Lina eller båda två är Sveriges nästa stora skidstjärnor.

Kontaktperson: Tina Benson, kommunikationschef. Tel: 46 (0) 980 710 85. E-post: tina.benson@lkab.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 49 miljarder kronor år 2021. www.lkab.com

Media

Documents