Viktor är lagarbetaren som värderar kommunikation

1 mars 2017
Person framför maskin

Viktor Esseryd har spelat ishockey sedan pojkåren. Han ser det effektiva arbetslaget som ett idrottslag, där inte alla gör mål, där inte alla blir utvisade. Men där spelarna tillsammans kämpar och gör sitt bästa. Han har hunnit med att vara på flera olika arbetsplatser på LKAB både i Kiruna och Malmberget.

Vad gör du på jobbet?

– Jag gör underhållsarbete på snedbanor eller vägar och pumpar. Vägarna är högst prioriterade. Vi gjuter nya vägar och lastningsområden också. Jag kör flera olika fordon bland annat lastbil, traktor och väghyvel. Underhållet av pumparna är att se till att vatten pumpas bort från vägar och ortar i gruvan.

När har du en bra dag på jobbet?

– Det är när jag känner att jag verkligen har lyckats med mina uppgifter och allt har gått bra. Då har jag inte någon prestationsångest. En bra dag är förstås när alla är friska och glada – så är det oftast.

Vad betyder ENA för dig i vardagen?

– Engagerad är att ta jobbet eller uppgiften ett steg längre, inte bara utföra uppgiften. Göra så att bra blir bäst, ja det lilla extra. Nytänkande skapas när äldre och yngre medarbetare jobbar tillsammans och delar idéer och erfarenheter. Ett utbyte mellan varandra skapar nytt. Ansvar är inte bara själva arbetsuppgiften utan att visa respekt för andra. Att vi gör jobbet tillsammans som ett team. Det handlar också om att vara med och skapa en god arbetsmiljö.

Finns det några risker i ditt jobb? Vilka i så fall?

– Vår arbetsplats är vägarna i gruvan och vi kör stora maskiner där vi möter andra trafikanter. För att minimera riskerna är det viktigt med god kommunikation mellan oss och andra, exempelvis bra och rätt belysning på fordonet. Det kanske låter som en klyscha men trettio sekunders riskanalys är viktigt. Att tänka innan och ett steg längre.

Vad gör du om fem år?

– Familjen är viktigast för mig. Jag tänker inte så mycket på var jag jobbar. Främst vill jag ha ett jobb som jag vill gå till. Det har jag just nu. Så tänker jag idag.

Varför började du arbeta på LKAB?

– LKAB har ett bra rykte och är en bra arbetsgivare. Jag gjorde som så många andra, sökte sommarjobb, trivdes och fick vara kvar. Här finns goda utvecklingsmöjligheter. Jag började som driftoperatör på spårnivån i Kiruna, därefter sommarjobb på styrcentralen ovan jord, mycket ansvar och väldigt roligt. Fortsatte i Kiruna med schaktjobb och sedan sökte jag det här jobbet i Malmberget. Och så har jag varit pappaledig som är det absolut bästa jobbet. Man utvecklas som människa med att vara hemma med sitt barn.

Fakta

Namn: Viktor Esseryd.
Ålder: 25 år.
Familj: Sambo och två döttrar.
Bor: I Gällivare.
Utbildning: Gymnasieprogrammet miljö- och samhällsplanering.
Yrke: Maskinförare hos väggänget under jord i Malmberget.
Intressen: Ishockey, familjen, jakt och att vara i hembyn Nattavaara.
Bästa egenskaper: Plikttrogen, öppen och mån om andra.
Sämsta egenskaper: Prestationsångest.