Veronica har välmående på agendan

12 december 2016
Kvinna i varselkläder och hjälm.

Veronica Vennberg är fackligt huvudskyddsombud ovan jord i Kiruna. Hon coachar och samordnar en styrka på 80 skyddsombud och sätter arbetsmiljöfrågor på agendan. En uppgift som kräver dialog, lyhördhet och ett stort kontaktnät. Men för att ge energi och värna om andras välmående är det viktigt att investera tid i sig själv – fritiden spenderas i stallet och naturen.

Vad arbetar du med?

Jag är huvudskyddsombud på heltid. Det är en demokratisk process och jag kandiderade och blev vald till posten år 2012, och har suttit sedan dess. Mitt jobb innebär att jag har en övergripande översyn av den fysiska och psykosociala arbetsmiljön ovan jord i Kiruna. Jag har dialog med chefer om säkerhet på arbetsplatsen, stöttar medarbetare som behöver min hjälp i bland annat rehabiliteringsfrågor, förebygger mobbing och trakasserier, går skyddsronder, gör riskbedömningar och deltar i stora projekt där jag övervakar att det blir en bra arbetsmiljö i slutänden.

Vad är roligast med ditt jobb?

Tveklöst variationen. Kalendern kan vara full på morgonen när jag kommer, men under dagen händer det alltid saker som gör att jag måste prioritera om. Jag brinner för att allas arbeten ska utföras så säkert som möjligt, alla ska tänka efter före. Jag brukar säga att det inte är värt att skada sig på jobbet, utan vi jobbar för att ha en bra fritid. Den tanken får mig att ha kul på jobbet och motivation att inspirera andra att tänka Säkerheten Först!

Du sa att det är viktigt att ha ett stort kontaktnät i din roll, vad är ditt bästa tips för att få ett stort nätverk på LKAB?

Nyckeln är att vara glad och nyfiken. Åk ut och hälsa på i andras fikarum, våga slå dig ner och presentera dig. Förutsätt inte att andra vet vem du är, även om du känner många i det rummet, det kan alltid finnas någon du aldrig träffat förut.

Vad gör du om 5 år?

Jag kommer att ha den här positionen fram till år 2019, då tar mandatperioden slut. Jag har bestämt mig för att sitta max två mandatperioder, därefter får någon ny ta över. Det är positivt med rotation på förtroendevalda positioner, även om jag älskar det jobb jag har idag. För min del vill jag fortsätta arbeta med arbetsmiljöfrågor.

Vad betyder ENA för dig?

Att vara engagerad för mig är att lära sig så mycket som möjligt om det man håller på med så att man kan vara ett föredöme. Nytänkande är att se saker i ett större sammanhang och ansvar är för mig att göra sitt bästa.

Hur laddar du batterierna?

Jag spenderar tid i naturen med min häst och mina hundar. På hästryggen kopplar jag bort jobbet helt och är i nuet.

Korta fakta

Namn: Veronica Vennberg
Bor: Kiruna
Familj: Sambo och två vuxna barn. Tre hundar och en islandshäst.
Utbildning: Fordonsteknisk linje på gymnasiet och undersköterska.
Intressen: Mina djur och att vara i stugan.
Senast lästa bok: Grottbjörnens folk, hela serien.
Bästa egenskap: Empatisk och lyhörd.
Sämsta egenskap: Dåligt tålamod ibland.Firar jul: I år med svärmor.