Underhållschefen summerar stoppet i Malmberget

29 maj 2020
Porträttbild på man i arbetskläder.

Folkhälsomyndigheternas rekommendationer som gäller nationellt, gäller även innanför LKAB:s grindar. Det var förutsättningarna när underhållsstoppet drog igång i Malmberget.– Jag sticker inte under stolen med att det är en stor utmaning att genomföra ett underhållsstopp, men alla inblandade har visat ett stort ansvarstagande, säger Tomas Engström, underhållschef i Malmberget.

Cirka 800 personer har anlitats via leverantörer att genomföra underhållet under drygt två veckor. Riskanalyser har gjorts, beslut kring vilka åtgärder och rekommendationer som ska gälla har fattats och planeringen har lagts.

– Massor av människor utför en mängd arbeten samtidigt. Flera av uppdragen kräver stor kunskap, noggranna förberedelser och att vi inte ta några genvägar vid utförandet. Vi strävar alltid efter att alla ska komma hem hela och friska. I år blev den utmaningen större än någonsin, säger Tomas Engström.

– Vi har stora ytor som personalen är utspridda på, vissa arbetsmoment kräver dock att de jobbar nära varandra, det går inte att undvika helt. Det har också skapats folksamlingar vid skiftskarvar och pauser. Vi har haft personal ute som har pratat med folk om att försöka hålla avstånd, säger Tomas Engström.

I digitala möten, via sms och via LKAB:s hemsida har leverantörerna uppmanats att bidra till att genom planering minimera risken för smittspridning av covid-19.

Matbeställning via en app och serveringsvagn, nya ytor för att kunna utöka antalet kurar, toaletter och parkeringar, och tydlig skyltning är några av åtgärderna som genomförts vid underhållsstoppet.

– Driftservice-organisationen har jobbat stenhårt med att skapa förutsättningar för oss att kunna genomföra underhållet så smidigt som möjligt. Vi har även ett tjugotal skyddsombud och många medarbetare på LKAB och hos våra leverantörer som med stort engagemang har bidragit till att vi fokuserar på det som är viktigt – att genomföra arbetet säkert och effektivt, säger Tomas Engström.