Sommarvikariat trots coronakrisen

6 maj 2020
Bild över LKAB:s gruvområde i Kiruna
LKAB:s gruvområde i Kiruna. FOTO: G. Rúnar Guðmundsson

Gruvindustrin är en stor magnet när det gäller sommarvikariat i Malmfälten.  – Det varit ett stort intresse för tjänsterna med många kvinnliga sökanden, säger Cecilia Olsson, HR-chef, HR Södra, 

​– Vi rekryterar cirka 700 sommarvikarier till alla orter sammanlagt. Det är ungefär samma antal som tidigare år, trots situationen med covid-19. Det handlar om olika typer av befattningar, den stora mängden till produktionen som pågår dygnet runt, säger Pernilla Kettunen, gruppchef på HR Shared Services men tillägger att LKAB även söker exempelvis busschaufförer.

– När det gäller urvalsprocessen har vi arbetat med gruppintervjuer där vi använder caselösningar som är anpassade för verksamheten och tittar särskilt på egenskaper som vi på LKAB värdesätter. Vår upplevelse är att arbetssättet har varit uppskattat av såväl chefer som kandidater, säger Pernilla och fortsätter: – Vi fick dock ställa om i början av mars på grund av covid-19 men hade tur att vara bra i fas och när vi i Sverige började förbereda oss för det ändrade läget hade vi bara ett par gruppintervjuer kvar. Numera kör vi alla intervjuer digitalt i stället och är nu inne i slutfasen med endast ett fåtal rekryteringar kvar.

– Det har ändå gått bra trots att allt sker digitalt nu, vi har fått göra det bästa av den rådande situationen. När jag ringer och erbjuder intervjuer får jag höra att LKAB är en eftertraktad arbetsgivare, det känns väldigt positivt, säger Camilla Niemi, HR-koordinator, HR Södra.

Totalt ansökte 2216 personer semestervikariat till LKAB-koncernens svenska del varav 41% kvinnor. 624 har anställts som semestervikarier på orterna Kiruna, Svappavaara, Malmberget och Luleå, av dessa är 43% kvinnor. Vad gäller ferieungdomarna så har det varit lottning och där har 61 ferieungdomar anställts på orterna Kiruna, Svappavaara, Malmberget och Luleå.