Sandviks batterimaskiner till malmbergsgruvan

13 december 2021
Batteridriven gruvtruck
LKAB i Malmberget testar Sandviks batteritruck med start 2022

LKAB:s mål är inställt på koldioxidfria produkter och processer om ett tjugotal år, men redan 2026 ska gruvan i Malmberget leverera fossilfri järnmalm till den planerade järnsvampsanläggningen. För att det ska bli verklighet måste fossila bränslen fasas ut och nästa år testas därför Sandviks batterifordon i skarp produktion.

— Eldrift i gruvan förbättrar både arbetsmiljö och klimat, men det är framför allt en naturlig del av LKAB:s strategi framåt. Nu får vi i Malmberget också en tydligare koppling till LKAB:s projekt för framtidens hållbara, digitala och koldioxidfria gruva som vi genomför tillsammans med Sandvik, Epiroc, ABB och Combitech, säger Per Brännman, gruvchef i Malmberget.Först på tur med förväntad leverans under andra halvåret 2022 Sandviks truck TH550B, som rymmer 50 ton. I början av 2023 kommer sedan lastmaskinen LH518B, som lastar 18 ton i skopan.

— Nu förbereder vi för att systematiskt kunna testa och utvärdera batterimaskinerna. Vi börjar med ett avgränsat produktionsområde, där vi bland annat tittar på batterikapacitet och säkerhetsfrågor. Produktionspersonalen engagemang och synpunkter kommer att vara jätteviktiga, de här fordonen kan tänkas bli deras framtida arbetsredskap, säger Peter Gustavsson, projektledare för elektrifiering av malmbergsgruvan.