Ny restaurang byggs i Svappavaara

24 april 2020
Kvinna
Linda Bäckström projektleder bygget av den nya matsalen i Svappavaara. Foto: Stefan Emmoth

Gruvköket i Svappavaara ska ersättas med en ny restaurangbyggnad på en ny plats. Beslutet om investeringen har fattats av LKAB:s styrelse i juni förra året. Platsen som har valts är i anslutning till Vargbacken och syns från E10:an.

Linda Bäckström är projektledare för bygget av den nya restaurangen.– Vi vill bygga modernt och hållbart med fokus på funktionen och att underhållet ska vara enkelt, säger hon.

I investeringen ingår även upprustning av infrastruktur då vägen till och från den nya matsalen från LKAB ska planas ut och få en gång- och cykelbana.– Det ska vara enkelt och säkert för LKAB-anställda att ta sig hit för att äta. Matsalen kommer även att vara öppen för våra entreprenörer, bybor och förbipasserande.

I projektet förbereds för möjligheten att utveckla byggnadens funktion i framtiden för att anpassas efter behoven som LKAB:s verksamhet i Svappavaara har. Projektgruppen har tittat på olika alternativ för placering och har kommit fram till att Vargbacken är lämpligast ur trafiksäkerhetssynpunkt.– Efter att vi har valt placering har vi kunnat genomföra förprojektering som har lett till förfrågningsunderlaget. Förfrågan för byggentreprenaden ligger ute nu och vi inväntar alla tillstånd för byggstart, säger Linda Bäckström.

Den gamla restaurangen som kallas Gruvköket byggdes endast som en tillfällig lösning och är inte optimal ur ett arbetsmiljöperspektiv. Vad den byggnaden ska användas till när restaurangverksamheten flyttar har ännu inte bestämts.