Mycket stort intresse för LKAB:s leverantörsdag

24 november 2021

LKAB satsar för att locka fler företag till Norrbotten. Den 19 november bjöds därför potentiella leverantörer från hela Sverige in till en digital konferens. Ämnet för dagen var affärsmöjligheter och behovet av arbetskraft som skapas i omställningen.– Intresset har varit megastort med över 1000 anmälda personer, säger Caroline Wiss, inköpschef på LKAB.

LKAB räknar med att skapa över 3000 nya jobb de närmaste två decennierna. Detta bara omkring LKAB:s egen omställning till produktion av fossilfri järnsvamp och satsningen på en cirkulär gruvverksamhet, där sällsynta mineraler utvinns ur gruvavfall.

– Vår omställning skapar en marknad för många olika branscher och vi ser att arbetskraften här uppe inte täcker behoven. Därför behöver vi nå utanför vår egen region, säger Caroline Wiss.

– Den enskilt största insatsen som sker i Sverige för att sänka koldioxidutsläpp pågår nu. Och det är dags att hoppa på tåget, säger Niklas Johansson, direktör Kommunikation och Klimat LKAB.

LKAB:s omställning sker i första hand på plats i Gällivare, Kiruna och Svappavaara, men även på andra orter. Med växande städer behövs dessutom mer av det människor vill ha och behöver för att trivas både på jobbet och på fritiden. 

– Vi behöver vara kreativa tillsammans med andra företag och entreprenörer för att lyckas. Vi hoppas att fler företag ska vilja satsa i vår region, säger Caroline Wiss.