Mojtaba ser sin framtid på LKAB

30 november 2018
Person med hjälm.
Mojtaba Hosseini, underhållstekniker på LKAB Malmtrafik.

Underhållsteknikerna på LKAB Malmtrafik i Kiruna är ett sammansvetsat gäng. I maj började Mojtaba Hosseini sitt sommarvikariat. Tack vare synliga chefer, trevliga arbetskamrater och en bra introduktion kom han snabbt in i gemenskapen.

Mojtaba, eller Mojje som han också kallas, och hans kollegor ansvarar för förebyggande underhåll i de fasta anläggningar i Kiruna och Svappavaara som hänger ihop med lastning och lossning av malmtågen. Ett väl utfört arbete gör att tågen kan avgå i tid. Tillsynskontroller görs under dagliga ronderingar och beslut tas om reparationer, reservdelsbyten eller andra åtgärder. Det är fritt och omväxlande.– Mina proffsiga kollegor, Jim Korsvik och Lars-Jonny Sunna, introducerade mig. De förklarade att vi alltid inleder med 30 sekunders riskanalys, beskrev olika moment steg för steg och vilka verktyg som skulle användas. Men de frågade även hur jag skulle vilja utföra ett jobb utifrån mina kunskaper. De lyssnade och hade förtroende för mig från dag ett. Det har varit viktigt för mig, jag kände direkt att jag kunde tillföra något till verksamheten, säger Mojje Hosseini.

Redan som 10-åring i Teheran utförde Mojje enklare arbetsuppgifter inom ståltillverkningsindustrin. Vid 13 års ålder svetsade han för första gången. Grunden var lagd för ett livslångt intresse för industrin. Efter flykten från Iran landade Mojje i Kiruna i september 2011 och sedan dess har han, parallellt med sina studier, jobbat på café, i hemtjänsten, som lokalvårdare och parkarbetare. Varje arbete har varit ett medvetet steg för att komma in i samhället, lära känna folk och tjäna pengar förstås. Men lockelsen till industrin fanns där hela tiden och Industritekniska programmet med svetsinriktning på gymnasieskolan hägrade. Och så blev det. Programmet är en bra grund för att kunna söka jobb på till exempel LKAB, och att det var till LKAB Mojje ville, det visste han tidigt.– Första gången jag besökte gruvan i Kiruna för sju år sedan tänkte jag: ”Här vill jag jobba”. Att jag faktiskt är här nu, den känslan går inte att beskriva, säger han.

Nu går Mojje snart vidare till en tjänst som mekaniker i sovringsverket.– Det finns otroligt mycket att lära på LKAB och även om det är tråkigt att lämna mina nuvarande kollegor är jag glad att få chansen att prova ett nytt jobb. Jag ser absolut att jag har en framtid här, säger Mojje Hosseini.