LKAB:s stipendium ger möjligheter för framtiden

4 juli 2018
Två personer.
Ruben Rosenfors och LKAB Musikkorps i Narvik, här representerade av Erik Rystad, fick ta emot 2018 års LKAB-stipendium.

Det ena en 92-årig institution som fortsätter att testa nytt och utvecklas. Den andra en 14-åring på spikrak väg mot toppen. LKAB:s kultur- och idrottsstipendium 2018 gick till LKAB Musikkorps i Narvik och Ruben Rosenfors från Kiruna.

Ruben Rosenfors har stått på en snowboard sedan han var fem år gammal. Han började tävla för fem år sedan och har redan nått stora framgångar. Under våren bärgades ett silver och ett brons i Slopestyle och Big Air vid Ungdoms-SM i Kläppen. Han har dessutom hunnit med att testa vingarna utanför Sveriges gränser.– Förra året var jag på en stor tävling i USA: Mt Baker Banked Slalom, med sammanlagt ungefär 400 deltagare från hela världen, berättar Ruben Rosenfors.Där slutade han sexa i sin klass, i konkurrens med både ett och två år äldre åkare från USA och Kanada.

Han representerar RISK, Riksgränsens snowboard- och skidklubb, men hemmabacken är i Kiruna.– Jag åker fortfarande mest i Luossabacken. Sedan blir det ofta Riksgränsen på helgerna.

Och Ruben Rosenfors har stora planer för framtiden:– Jag vill gärna börja på riksidrottsgymnasiet i Malung och fortsätta tävla. De stora målen i framtiden är ju att få vara med på OS och X-Games. Sedan skulle jag gärna vilja hålla på mer med med friåkning och åka till USA och filma, och så, säger Ruben Rosenfors.

Kulturstipendiet gick till ett betydligt mer inkört namn. LKAB Musikkorps drog igång sin verksamhet 1926 och har kört på oavbrutet sedan dess.– Vi är nu ungefär 35 medlemmar som håller på med blåsinstrument, slagverk och sång, bland annat, berättar Erik Rystad, slagverksspelare i kåren, som var på plats i Luleå för att ta emot priset.

Främst håller man på med storbandsmusik och ordnar konserter med jämna mellanrum, men det sker också en hel del samarbeten med andra artister. Man har spelat tillsammans med både mindre, lokala akter och flera väletablerade norska artister, med en bredare publik.– Det är såklart oerhört stort för oss att få det här stipendiet. Inte minst det ekonomiska tillskottet betyder mycket för oss i vår fortsatta satsning, säger Erik Rystad.

En av Musikkorps stora höjdpunkter under året var i samband med norska nationaldagen.– Den 17 maj höll vi en marsch genom Narvik. Sedan avslutar visäsongen med en stor sommarkonsert den 16 juni, också det i Narvik, säger Erik Rystad.