Johanna experimenterar för en grönare framtid

10 december 2018
Kvinna i utomhusmiljö.
Johanna Alatalo, 1:e forskningsingenjör.

För 15 år sedan tog hon sina första forskarsteg hos LKAB i Malmberget. I somras utnämndes Johanna Alatalo till 1:e forskningsingenjör, och nu är siktet inställt på en mer energieffektiv och miljövänlig framtid, genom HYBRIT och andra projekt.

Vad jobbar du med?– Jag jobbar framför allt med beräkningar och analyser av de kampanjer vi gör en eller ett par gånger om året i experiment­masugnen här i Luleå. Jag är även försöks- och processledare för arbetet där. Nu blir det också mycket med HYBRIT-projektet inför öppnandet av pilotanläggningen. Eftersom vi inte har några konkreta experiment att arbeta med där ännu blir det mer simuleringar och planering för kommande utmaningar.

Hur ser din resa på LKAB ut?– Jag började på LKAB i Malmberget för 15 år sedan där jag under mina första år jobbade med mineralteknik på FoU. Sedan tog jag tjänstledigt, flyttade ner till Luleå och licentierade inom mineralteknik på Luleå Tekniska Universitet, innan jag återvände till LKAB här i Luleå.

Du utnämndes nyligen till 1:e forskningsingenjör, vad innebär det?– För mig innebär det framför allt mer och större ansvar för vår organisation. Jag får jobba mer med att utbilda, till exempel. Det gör jag redan idag, men det blir mer fokus på det.

Hur ser du på framtiden och utvecklingsmöjligheterna inom LKAB?– Det känns spännande. Det är mycket på gång. HYBRIT är jätteintressant och speciellt. Även om projektets slut ligger långt i framtiden – det är ju nästan 20 år innan det ska vara helt klart -så händer det mycket hela tiden. Men även på kortare sikt tittar vi mycket på masugnsdrift och våra produkter i den processen, till exempel. Vi måste förbättra och optimera våra arbetssätt även fram till dess att HYBRIT blir verklighet.

Var hämtar du inspiration?– Jag umgås med vänner och min familj – mina barn. Jag älskar att resa. Inte så mycket charter, utan hellre spännande platser. Vi har bland annat varit och rest runt i Japan, vilket var väldigt fascinerande. Hiroshima är en sådan plats som hänger kvar hos mig. Sedan tycker jag också om att vara i fjällen och åka skidor.

Vad betyder ENA för dig?– ENA är viktigt, och jag tycker att det är lätt att det glöms bort. Vi måste alla ta ansvar, och ENA är ett sätt att få oss alla att ta det gemensamma ansvaret. Det är viktigt med starka värderingar ifall man vill ta sig framåt som företag, tillsammans.

Namn: Johanna Alatalo.
Ålder: 43.
Bor: Luleå.
Yrke: 1:e forskningsingenjör
Utbildning: I grunden civil­ingenjör i teknisk fysik
Intressen: Resa, umgås med vänner
och familj
Filmtips: En film som jag verkligen rekommenderar är Temple Grandin
Läser gärna: Jag läser mycket böcker och blandar mellan feelgoodromaner och självbiografier – senast läste jag Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström
Bästa egenskap: Nyfiken
Sämsta egenskap: Envis