Högre automationsgrad mot djupet
När brytningen sker på allt större djup krävs nya tekniklösningar. Framtidens gruva ställer framförallt högre krav på automation och digitalisering. Det är en förutsättning för Kirunagruvan mot djupet. – Redan idag kör vi tre lastmaskiner automatiserat och i december skalar vi upp till fem enheter, säger Mikael Winsa, produktionschef för Gruvstaben på LKAB i Kiruna.
Automatiserad lastning, eller fjärrlastning som den också kallas, är egentligen inget nytt påfund. LKAB var faktiskt en av pionjärerna bakom tekniken som tagit stora kliv sedan automatiserad lastning för första gången såg dagens – eller snarare mörkrets, ljus på LKAB år 2000. – Infrastrukturen är betydligt bättre idag och det finns bättre förutsättningar för att göra det här riktigt bra. Alla delar som krävs för att få det att fungera, nätverket till exempel, är mognare och stabilare nu, säger Magnus Lindgren, produktionschef på Fjärrcentralen som arbetat på LKAB sedan 1994 och med de första förarlösa lastmaskinerna.
Idag körs tre lastmaskiner av modellen Sandvik LHD621 förarlöst från ett kontrollrum beläget på nivå 1365 i gruvan. Det är också Sandvik som står bakom mjukvaran, det vill säga automationssystemet som gör det möjligt att styra maskinerna långt bort från produktionsområdet.– Det är trafiksystemet som är revolutionerande för den automatiserade lastningen. Det gör det möjligt för oss att köra flera maskiner på samma gång, på samma område och till samma schakt. Det är ett stort kliv framåt teknik- och utvecklingsmässigt, säger Mikael Winsa. Med automationssystemet Multi-Lite med det nya trafiksystemet ökar flexibilitet genom att skapa bättre förutsättningar för att höja produktionen, det vill säga; antal lastade ton i schakten per dygn. – Vi kan höja dygnsproduktionen på ett område från omkring 3000 ton till 5000 ton eftersom vi kan köra fler maskiner även nattetid, säger Mikael Winsa. Det innebär betydligt fler skopor när dygnets alla timmar kan nyttjas på ett effektivare sätt – något som inte är möjligt med de manuella lastmaskinerna efter sprängning eftersom ingen medarbetare ska utsättas för spränggaser. – Det här blir på sätt och vis ett helt nytt sätt att både arbeta och tänka kring lastningen och produktionen. Det är jättespännande att få vara med på den här resan och att få vara en del lösningen mot djupet, säger Magnus Lindgren och fortsätter; – Vi är också i startgroparna med att starta upp Epirocs fjärrlastning. Systemet fintrimmas just nu och trafiksystem planeras att tas i drift efter nyår.
Det automatiserade lastmaskinerna navigerar sig fram på ett smidigt och säkert sätt i gruvortarna. En kamera finns installerad fram och bak på lastmaskinen vilket innebär att operatören kan följa lastningsförloppet i realtid. Dessutom kan en operatör köra flera maskiner samtidigt. – Vi kan öka både tillgängligheten och produktionen med fler automatiserade lastmaskiner. Men det innebär inte att de manuella maskinerna spelat ut sin roll. Det betyder bara fler verktyg i vår verktygslåda, säger Magnus Lindgren. Och det är just flexibiliteten som är nyckeln för Kirunagruvan mot djupet, inte minst efter den seismiska händelsen som inträffade den 18 maj och som påverkat en del produktionsområden. Det innebär att färre områden måste producera mer och i det avseendet är automatiserade lastmaskiner avgörande. – Vi tar hela tiden små steg framåt. Det känns som att vi har klivit över tröskeln och ser många möjligheter, säger säger Mikael Winsa.