Frågor och svar från miljöinformationsmöte i Malmberget den 6 november 2024
Den 6 november bjöd LKAB in allmänheten till samtal om miljö- och omgivningspåverkan från vår verksamhet i Malmberget. Här presenteras svar på de frågor som kom in under kvällen.
Angående skador på hus, får man välja någon annan som besiktar än Nitro Consult?
Svar: Det står var och en fritt att välja vilket besiktningsföretag man vill om man vill bekosta egna besiktningar. LKAB anlitar för närvarande Nitro Consult för husbesiktningar.
Mäts damning? Vilka partiklar mäts?
Svar: LKAB mäter både nedfallande stoft och luftburna partiklar i Malmberget och Koskullskulle. Inandning av luftburna partiklar kan ge skadliga hälsoeffekter medan nedfallande stoft främst har en nedsmutsande effekt i omgivningen. LKAB kontrollerar luftburna partiklar genom mätning av PM10 (partiklar med diameter upp till 10 mikrometer) i både Malmberget och Koskullskulle. Mätningarna visar mycket låga halter jämfört med miljökvalitetsnormen i Luftkvalitetsförordningen (2010:477).
Mätpunkter som finns i hus (t.ex. Malmstavägen 11, som visar bland de högsta värdena) ska visst plockas bort. Varför?
Svar: Det stämmer inte. LKAB har de senaste åren utökat antalet mätpunkter i bostadsområden. De mätpunkter som plockas bort är de som sitter i bostadsområden som avvecklats helt eftersom syftet med mätningen då upphör. Så länge boende finns kvar i ett område mäts vibrationer från sprängning och seismisk aktivitet.
Bättre kommunikation från LKAB. Väldigt otydlig idag. Ena dagen ska ingen avvecklas. Nästa dag ska det avvecklas. Kör med öppna kort!
Svar: Att LKAB tidigare inte sagt att vi ska verka för avveckling av östra Malmberget/Malmsta beror på att vi inte förrän nu uppnått ”upprepade vibrationer” över i villkoret angivna nivåer.
När i tid ska LKAB värdera husen på östra? Är man fri att välja egen värderare från orten som faktiskt kan fastighetsmarknaden i stan? Hur ser avvecklingsprocessen ut, tidsplan?
Svar: När värdering av fastigheter blir aktuell anlitar LKAB en opartisk besiktningsman. Vi har valt att ta värderingsmän utanför Gällivare för att vi minimera risken för jävssituationer vid bedömningar. Det skyddar fastighetsägaren/sakägaren och LKAB.
LKAB anlitar alltid auktoriserade och opartiska värderare, båda parter ska känna sig trygg med den som värderar.
LKAB arbetar med att ta fram ersättningsprinciper och diskussioner pågår med kommunen kring markfrågan. LKAB:s målsättning är att ha en tidplan att presentera så fort som möjligt men flera ärenden måste utredas innan vi kan ge ett klart besked.
Nyckel mot nyckel är enda alternativet vi ser. Kommunen håller med, och har tomter redo. Hur ser LKAB på detta?
Svar: LKAB håller på att se över våra ersättningsprinciper och kommer att kontakta berörda så snart detta är klart.
Hur ser avvecklingsprocessen ut, tidsplan?
Svar: LKAB:s målsättning är att ha en tidplan att presentera så fort som möjligt, men flera ärenden måste utredas innan vi kan ge ett klart besked.
Innan vi har träffat alla och skapat oss en bild av vad alla boende vill så är det svårt för oss att lämna en tidplan för när alla som vill flytta har möjlighet till det.
Boendemiljön påverkas utav entreprenörernas arbetstider som kan pågå fram till 23.00 på kvällarna med tunga maskiner och dra igång igen kl. 06. Samt entreprenörernas bilkörande med höga hastigheter är också ett stort problem. Boendena här har barn och barnbarn som är utomhus. Vad tänker LKAB göra åt detta?
Svar: Detta har tagits upp med de entreprenörer som är på plats och vår förhoppning är att det ska bli bättre framöver.
Kan uppblockning i rasgroparna orsaka en s.k. airblast i gruvan?
Svar: LKAB följer uppblockningsprocessen med hjälp av bland annat seismikövervakning. Åtgärder som gruvan gör för att förhindra en ev. airblast är att fylla igen de ortar (skapar pluggar) som potentiellt skulle kunna skapa en kanal för en tryckvåg att nå andra delar av gruvan.
Boende i Koskullskulle upplever att damningen i samhället har ökat de senaste 5 åren. Stämmer detta?
Svar: Vi ser ingen stor generell ökning av damningen de senaste fem åren. Under den senaste 5 årsperioden var halterna högst 2020 och 2023. Årsmedelvärden för nedfallande stoft i Koskullskulle 2013–2023 presenteras i figuren nedan. I figuren man kan se en något stigande trend i årsmedelvärdena, dock är skillnaderna små. Årsmedelvärdena kan också vara lite missvisande om mätpunkten har ett ovanligt högt värde någon månad under året på grund av t.ex. grävarbete. Vid MNE01 byggde LKAB personalbostäder under mars-juni 2023. Vid MNE47 i nedre Koskullskulle har kommunen grävt vatten- och avloppsledningar, vilket påverkar årsmedelvärdet för 2023.
Kommer det bli ökad trafik och damning i samband med LKAB:s gröna omställning?
Svar: Under tiden nya anläggningar byggs (givet att tillstånd meddelats) kommer trafiken att öka något. Den diffusa damningen bedöms inte öka.
Bullervallarna som ni har satt upp är egentligen inte bullervallar, utan sidobergsupplag. Om de var bullervallar skulle de placeras någon annanstans, de fyller inget syfte för Koskullskulle just nu, utan enbart för Malmsta och Kilen-området.
Svar: Bullervallarna vid ViRi och Alliansen skärmar av buller från transporter och krossning, i första hand mot Koskullskulle. Vid anläggningsarbeten inom gruvindustriområdet används i första hand sidoberg som produceras på området. Det är det bästa ur miljösynpunkt eftersom det minimerar antalet externa transporter och de störningar som detta orsakar.