”Alice i underlandet”

28 januari 2020
Man i skyddskläder och hjälm tar emot nyckel av man i skyddskläder och hjälm
Per Brännman, LKAB, tar emot nyckeln till lastmaskinen ”Alice” från Mats Eriksson, Sandvik.

Nu är lastaren Alice på plats i underlandet, eller mer specifikt i Kirunas underjordsgruva. Den uppgraderade versionen av den eldrivna Sandvik LH625iE är specialdesignad för att möta behoven i Kirunagruvan och är resultatet av ett nära samarbete mellan LKAB och leverantören Sandvik.

Samarbetet mellan Sandvik Mining and Rock Technology och LKAB:s gruva i Kiruna går 20 år tillbaka. — Vi är nöjda med de lastare som levererats från Sandvik, och har 14 i produktion idag. Vi har haft ett långt och bra samarbete och ser fram emot att fortsätta så, säger Michael Palo, affärsområdeschef Järnmalm på LKAB.

Alice har utvecklats med målet att uppnå LKAB:s höga krav på lastkapacitet och produktivitet, men utan användandet av traditionella dieselmotorer och fossila bränslen och dessutom med högre energieffektivitet. Eldrivna fordon ligger helt i linje med LKAB:s ambitioner att nå en hållbar och koldioxidfri gruvdrift.— Vi har ju länge haft eldrivna lastmaskiner av den här typen i LKAB, så det ska bli intressant att testa den uppgraderade lastaren i skarp produktion. Först ska den förstås förberedas säkerhetsmässigt för gruvan, sedan ska förare och underhållspersonal utbildas. Vi siktar på att Alice kommer att vara i drift om ungefär 3–4 veckor, säger Per Brännman, sektionschef för Norra Gruva Rasbrytning på LKAB.

Fakta Sandvik LH625iE:

Vikt: 85 tonLängd: 14 meterLastkapacitet: 25 ton Bredd på skopa: 4 meterHytthöjd: 3 meter

Sandviklastare_LKAB_KUJ_200127_1215_RGB.jpg