Aktivitetsparken #mittibyn

10 oktober 2022

Lördagen den 20 augusti invigdes den efterlängtade aktivitetsparken i Vittangi. Intresset var stort och upp emot 300 personer kom för att skejta, klättra och testa utegymmet. Det bjöds på hamburgare och fika och parken, som fått namnet Aktivitetsparken #mittibyn, blev direkt en självklar mötesplats.

Barn som leker i utegym.
En ny mötesplats, oavsett ålder. Foto: Jan-Åke Fors

– Det är verkligen så roligt att se att parken används, alla delar! Det finns något för alla, en mötesplats oavsett ålder. Det känns som en plats för barnen att hänga på, vilket var vad de önskade sig från allra första början. Att se familjer komma och grilla sin middag och umgås i parken och andra sluta upp är fantastiskt roligt, säger Sofia Lagerlöf Määttä från projektgruppen.

Aktivitetsparken är ett initiativ från Vittangiborna själva, projektet inleddes med en insamling av idéer från primärt barn och unga men även vuxna. En projektgrupp bildades som tillsammans med Vittangi sportklubb har arbetat hårt för att parken skulle kunna bli verklighet. Att Allmänna arvsfonden trodde på idén och beviljade projektmedel blev startskottet och många lokala företag och föreningar slöt upp och stöttade för att göra det möjligt. Sedan har de ideella krafterna varit avgörande för genomförandet.
– För oss på LKAB var det självklart att kliva in och stötta projektet ekonomiskt då vi har många som arbetar hos oss i Svappavaara som bor i byn eller i närheten. Vi är imponerade av de ideella krafter som inte bara dragit i gång ett sådant här projekt utan också rott det i hamn. Det betyder mycket för att hålla byar levande, säger Anders Björnström, områdeschef LKAB Svappavaara.

Arbetet på plats drog i gång i början av juni och till invigningen i slutet av augusti stod en skatepark, ett utegym, hinderbana, bouleplan, beachvollybollplan, längdhoppsgrop och en grillplats klart. Det finns också en stretchyta som kan användas som en liten scen. Till invigningen sattes en liten trollstig ihop samt en balansbana för de yngsta besökarna, den går att använda även på andra sätt då den är mobil. Alla andra byggnationer är fasta.
– Vi har anlitat få goda entreprenörer, vilket var en lyckoträff, sen har vi haft att göra med goda ideella krafter, några otroligt ihärdiga. Jag vill tro att det är ett lyft för byn, det är många som säger det, bland annat ett barn som sa ”Byn blev så mycket bättre så här, nu finns ju allting!”, säger Sofia Lagerlöf Määttä.

Gruppbild utomhus.
Anders Björnström, områdeschef i Svappavaara, tillsammans med Sofia Lagerlöf Määttä, Moa Lidström, Erika Wiss och Louise Nilsson vid invigningen av aktivitetsparken i Vittangi. Foto: Jan-Åke Fors