Samhälle

Kyrkflytten i Kiruna

Flytten av Kiruna kyrka är en världsunik händelse och äger rum under två dagar mellan den 19-20 augusti 2025. Flytten livestreamas och en rad aktiviteter kommer att anordnas i anslutning till evenemanget.

Datum: 19 aug 2025 - 20 aug 2025
Plats: Kiruna

105 dagar
09 timmar
36 minuter
52 sekunder

Kiruna kyrka har utsetts till Sveriges vackraste byggnad och har ett stort kulturhistoriskt värde. Nu ska den samt tillhörande klocktorn flyttas med någon veckas mellanrum. Anledningen är gruvbrytningen i LKAB:s järnmalmsgruva, som påverkar det område som idag räknas som gamla centrum där kyrkan är placerad.

Kiruna kyrka blir den största byggnad som flyttas i den samhällsomvandling som började planeras för över 20 år sedan och som har rönt stor uppmärksamhet världen över. Hittills har 23 kulturbyggnader flyttats. Kyrkflytten kommer att sändas live på webben och omgärdas av olika aktiviteter i samband med arrangemanget.

Varför måste kyrkan flyttas?

2004 meddelade LKAB kommunledningen i Kiruna att det var nödvändigt att flytta dåvarande centrum.

Beslutet fattades då gruvbrytningen skulle ner till en ny huvudnivå på 1365 meter – en nödvändighet för att möjliggöra fortsatt gruvverksamhet på ett säkert och hållbart sätt.

Efter ett omfattande arbete tillsammans med Kiruna kommun och Länsstyrelsen fastslogs det att Kiruna kyrka och klockstapel ligger inom det påverkade området och att marken kommer att påverkas av gruvbrytningen.

Kiruna kyrka är ett kyrkligt kulturminne. Det innebär att det finns speciella lagar, regler och krav att förhålla sig till under såväl projektering som genomförande. LKAB håller kontinuerlig dialog med Kiruna pastorat, Länsstyrelsen och Kiruna kommun inför flytten.

Vad ingår i projektet?

Flyttvägen

Kyrkan är en stor och dyrbar last att transportera, och ett omfattande förarbete krävs längs med den cirka fem kilometer långa flyttvägen, som anläggs i nio etapper. Kyrkan körs först ut till Lombololeden, som tillfälligt kommer att breddas till 24 meter medan viadukten vid Lombolo avvecklas och ersätts av en trevägskorsning. Därefter går flytten ner genom industriområdet, in på Cisternvägen och vidare ut på Malmvägen genom en öppning som gjorts under våren, för att så småningom anlända till den nya platsen.

Kyrkans nya plats

Kyrkans nya plats har valts med omsorg, efter dialog med kommun och länsstyrelse, och blir mellan kyrkogården och nya Kiruna centrum.

Ambitionen med placeringen är att uppnå en liknande känsla och karaktär i relation till stadion, som påminner om den ursprungliga placeringen. Därför kommer också byggnader som flyttas från Björkbacken att placeras på ett sätt som efterliknar den nuvarande miljön kring kyrkan och kyrkoherdebostället.

Efter beslut från kyrkofullmäktige ska kyrkans placering vridas 180 grader. En vanlig tumregel är att koret med sitt altare ska vara placerat mot öster, men Kiruna kyrka hör efter flytten till den skara kyrkor där koret möter ett annat väderstreck, och pekar mot väster. Detta med inspiration från den traditionella folkkyrkan, som i sitt syfte att vara öppen och tillgänglig för alla, ofta har sin entré vänd mot staden, folket och församlingen.

Frågor och svar

Vi vill göra så lite åverkan som möjligt på byggnaden. Det finns risk att kulturvärdet påverkas negativt om byggnaden plockas isär, dessutom tar demontering längre tid och innebär troligen större risker än att flytta kyrkan hel.
Utifrån våra beräkningar uppskattar vi kyrkans vikt till cirka 600 ton och klockstapelns vikt till omkring 100 ton.
Vi arbetar tillsammans med Kiruna pastorat för att ta fram en handlingsplan för stängning och flytt av kyrkan och dess funktion. Kyrkans nuvarande plats kommer att omvandlas till en gruvstadspark fram tills vi måste stängsla in den för fortsatt gruvdrift. I anläggandet av gruvstadsparken kommer vi sträva efter att behålla känslan och karaktären av det som varit – en plats för lugn och eftertanke. Tanken är att delar av stenmuren som omgärdar kyrkotomten ska flyttas med till den nya kyrkotomten. Det behöver utredas vidare vilka delar av muren som ska flyttas och hur flytten ska gå till.
Det har såvitt vi vet flyttats kyrkor i Sverige tidigare, till exempel kyrkan i Malmberget och en kyrka på Borraregatan i ursprungliga Kiruna som numera är ett bostadshus. Många tidigare kyrkflyttar ligger dock ganska långt bak i tiden och mycket har hänt sedan dess, sett till lagstiftning och metoder. Däremot har LKAB stor erfarenhet av att flytta värdefulla byggnader i både Malmberget och Kiruna.
Vi utför en grundlig dokumentation innan flytten för att få fram hur den är uppbyggd. Vi kommer även att dokumentera varje steg av flytten vilket förhoppningsvis kan ge värdefulla erfarenheter och kunskaper för framtida flyttar.
Ambitionen är att kyrkan ska vara stängd så kort tid som möjligt men det är ett omfattande arbete som ska göras, både innan och efter flytten. Kiruna pastorat kommer att gå ut med mer detaljerad information om vad som gäller under kyrkans stängning. Under tiden kan man istället besöka Jukkasjärvi kyrka, Poikkijärvi kapell eller Kiruna kyrkogårdskapell.
Vi är medvetna om att det kan vara en känslosam fråga och att kyrkan betyder mycket för många. Undersökningar har visat att vi har ett stort förtroende från samhället samt bra dialoger och samarbeten med församlingen och andra aktörer.