Skolklasser tolkar framtiden

1 juni 2015

Ett antal skolklasser från Kiruna ställer ut sina alster under temat framtid. Det förverkligas genom LKAB och Kiruna kommuns plankprojekt, vars syfte är att inkludera de yngre medborgarna i den långsiktiga samhällsomvandlingsprocessen.

– Den 1 och 2 juni hålls en vernissage. Det känns jättespännande att få se barnens alster och hur de ser på framtiden, säger Maria-Therése Edlert, huvudprojektledare för Gruvstadsparken.

Parallellt med avvecklingen av bostadsområdet Ullspirans gård 2 och 4 sker anläggning av ett parkområde, en så kallad Gruvstadspark. Parken fungerar som en mjuk övergång mellan gruva och samhälle och är tillgänglig för allmänheten. Eftersom det dröjer innan markpåverkan uppträder kommer gatubelysning, vägar, lekpark med mera att lämnas kvar och ingå i parkmiljön. Dessutom kommer en del av byggplanket, som avskärmar avvecklingsområdet, bli föremål för konstnärlig gestaltning.

– Förbipasserande kommer att kunna ta del av barnens tankar, idéer och visioner om framtiden så länge som byggplanket finns kvar, säger Marianne Nordmark, informatör på Kiruna kommun.

I juni går plankprojektet mot sitt slut och därför bjuder vi in till vernissage enligt nedan:

När: Måndagen den 1 juni samt tisdagen den 2 juni

Var: Iggesundsparken

Tid: Klockan 17.00

Under kvällen serveras lättare förtäring i samband med mingel innan vi gemensamt vandrar ner mot Ullspiran och byggplanket. Därefter tar deltagarna vid och berättar mer om varje alster utifrån det gemensamma temat framtid.

LKAB är en internationell högteknologisk mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 20 miljarder kronor 2014 och har cirka 4 500 anställda i 15 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Documents