Pressinbjudan – världens första fossilfria stål färdigt för leverans

16 augusti 2021

Välkommen att delta när världens första fossilfria stål färdigställs hos SSAB för leverans till kund, en milstolpe på vägen mot en helt fossilfri värdekedja för järn- och stålframställning. Övriga ägarbolag till HYBRIT, LKAB och Vattenfall, medverkar vid eventet.

SSAB blir därmed först i världen med fossilfritt stål, stål framställt med järn som producerats med HYBRIT-tekniken, det vill säga reducerats med 100 procent vätgas istället för med kol och koks. Denna provleverans är ett viktigt steg på vägen mot en helt fossilfri värdekedja. Redan 2026, är målet att leverera fossilfritt stål till marknaden och demonstrera tekniken i industriell skala.

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. I juni 2021 kunde de tre bolagen visa upp världens första vätgasreducerade järnsvamp producerad i HYBRITs pilotanläggning i Luleå. Denna första järnsvamp har därefter använts för att producera det första stålet framställt med denna genombrottsteknik.

Programmet inleds med seminarium om fossilfri stålframställning, den gröna industriella utvecklingen och marknaden för fossilfria produkter. Deltagarna får också göra ett besök på valsverket och vara med när det första fossilfria stålet färdigställs för leverans.

Medverkande är bland andra: Näringsminister Ibrahim Baylan, Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB, Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

Datum: 18 augusti 2021 kl 11.00

På plats: Begränsat antal platser på SSAB Oxelösund FÖRANMÄLAN KRÄVS

Program

11.00 Seminarium “Världens första fossilfria stål – en industriell revolution för klimatet”

Deltagare: Ibrahim Baylan, Näringsminister, Martin Lindqvist, vd SSAB,

Jan Moström, vd LKAB, Anna Borg, vd och koncernchef.

Martin Pei, teknisk direktör på SSAB och Johnny Sjöström, chef för division SSAB Special Steels om resan mot fossilfritt.

Panelsamtal “Fossilfritt stål – betydelsen för regionen, Sverige och Europa” – Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Beatrice Ask, landshövding Sörmland, Catharina Fredriksson, kommunalråd Oxelösunds kommun, Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

12.05 Frågestund för media digitalt på Teams samt för media på plats. Medverkande Ibrahim Baylan, Martin Lindqvist, Jan Moström och Anna Borg.

12.40 Besök i valsverket samt se det fossilfria stålet färdigställas för leverans till kund.

Arrangemanget inleds onsdagen 18 augusti, klockan 11:00.

Anmälan för deltagande i digital pressträff på Teams görs till asa.hartman@ssab.com

Pressträffen hålls i huvudsak på svenska med möjlighet att ställa frågor på engelska. För att kunna följa sändningen av seminariet via länk krävs ingen föranmälan.

Vid intresse att delta på plats, anmäl intresse till mia.widell@ssab.com BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER PGA CORONA

Frågor och intervjuförfrågningar: 

Mia Widell, presschef SSAB, 076-527 25 01

Anders Lindberg, presschef LKAB, 072-717 83 55

Magnus Kryssare, pressekreterare Vattenfall, 076-769 56 07

Kajsa Loord, pressekreterare hos Ibrahim Baylan, 073-075 97 31

Kontaktperson: Anders Lindberg, presschef LKAB, tel: +46 (0)980 783 55. E-post: anders.lindberg@lkab.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 34 miljarder kronor år 2020. www.lkab.com

Documents