LKAB:s framtidssatsningar utses till strategiska projekt av EU

EU-kommissionen har tilldelat LKAB:s industripark för kritiska mineral i Luleå, gruvan i Gällivare, samt den nya fyndigheten i Kiruna status som strategiska projekt inom ramen för den nyligen införda Critical Raw Materials Act. Beskedet är ett erkännande för LKAB:s möjligheter att bidra till att säkra Europas tillgång till strategiska råmaterial så som sällsynta jordartsmetaller och minska beroendet av andra länder i en tid av ökade geopolitiska spänningar.
– LKAB:s ambition är att steg för steg bygga upp en stabil, konkurrenskraftig och hållbar industriell värdekedja inom EU. Detta beslut understryker att våra planer är i linje med Europas behov både för elektrifieringen och Europas självförsörjning av strategiska och kritiska mineral. Tillgång till dessa är avgörande för såväl framtidens elbilar och vindkraftverk som vår matförsörjning, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
EU:s Critical Raw Materials Act (CRMA) syftar till att minska unionens beroende av import av kritiska råmaterial genom att stärka utvinning, förädling och återvinning inom Europa. Strategisk status ges till initiativ som bedöms vara avgörande för att uppnå dessa mål. Detta avser särskilt vissa sällsynta jordartsmetaller, som klassas som strategiska råmaterial. Projekt med denna status kan omfattas av effektivare tillståndsprocesser, finansieringsmöjligheter och annat stöd från EU. För dessa utpekade projekt pågår redan tillståndsprövningar och utpekandet medför inte lägre krav på vilken miljö- och omgivningshänsyn som ska tas.
De projekt som nu beviljats strategisk status är LKAB:s planerade industripark i Luleå och gruvan i Gällivare, samt den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer i Kiruna:
• Gruvani Malmberget, Gällivare är en etablerad järnmalmsgruva där nya processer ska möjliggöra samtidig utvinning av sällsynta jordartsmetaller och fosfor från material som LKAB redan bryter, vilket ökar resurseffektiviteten och minskar Europas importberoende.
• Industriparken för kritiska mineral i Luleå utvecklas för att bli en hubb för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller – avgörande för EU:s omställning till fossilfri energi och elektrifiering. Här byggs nu en första demonstrationsanläggning för att utveckla tekniken för den planerade fullskaliga produktionen.
• Den nya fyndigheten Per Geijer i Kiruna är i grunden en järnmalmsfyndighet med höga halter av fosfor och en av Europas största kända förekomster av sällsynta jordartsmetaller. Utredning av fyndigheten är i ett tidigt skede men den har potential att på sikt spela en viktig roll i att stärka EU:s strategiska råvaruförsörjning och minska beroendet av import från tredje land.
Genom dessa projekt kan LKAB ta en ledande roll i att skapa en nordisk och europeisk värdekedja för strategiska och kritiska mineral. I takt med att globala spänningar ökar och råvarumarknader blir allt mer osäkra har EU:s ambition att stärka sin självförsörjning blivit en industri- och säkerhetspolitisk fråga. I dag är unionen kraftigt beroende av import från länder utanför Europa, särskilt Kina, när det gäller strategiska råmaterial så som sällsynta jordartsmetaller.
– Dessa material krävs för allt från energisystem till försvarsindustri, där utvinning och förädling av resurserna inom Europa behövs för att stärka både vår ekonomiska och geopolitiska motståndskraft. Det faktum att våra gruvor är järnmalmsgruvor, där de sällsynta jordartsmetallerna är biflöden, gör också att vi kan vara mer resistenta för den typen av prismanipulation som vi sett historiskt på marknaden, säger Jan Moström.
LKAB fortsätter nu arbetet med att etablera en hållbar nordisk värdekedja för kritiska mineral. Samtidigt går arbetet vidare med att undersöka förutsättningarna och föra dialog kring utvecklingen av den nya järnmalmsfyndigheten i Kiruna, som har potential att bli en av Europas viktigaste källor för sällsynta jordartsmetaller i framtiden.
Fakta om LKAB, kritiska mineral och strategiska projekt
- LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta gör det möjligt att ta tillvara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag hanteras som avfall.
- Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt.
- Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken täcka cirka sju gånger Sveriges behov och sex procent av EU:s behov av fosfor inom jordbruket. Idag finns ingen brytning av sällsynta jordartsmetaller i Europa och LKAB:s produktion kan bli ett väsentligt bidrag i att öka självförsörjningsgraden.
- Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
- EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och i omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
- Strategiska råvaror fastställs på grundval av dess relevans för den gröna och den digitala omställningen samt för försvars- och flyg- och rymdtillämpningar. Ett urval av sällsynta jordartsmetaller (REE) klassas som strategiska råvaror och används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk.
- LKAB:s fyndigheter innehåller alla 17 sällsynta jordartsmetaller, varav neodym (Nd), praseodym (Pr), dysprosium (Dy), terbium (Tb), gadolinium (Gd), samarium (Sm) och cerium (Ce) klassificerats som strategiska råmaterial av EU.
- Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Mikko Viitala, presskontakt LKAB
tel: 070 309 8163, mail: mikko.viitala@lkab.com
Pressjour: 0771 76 00 10, press@lkab.com
LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av närmare 5200 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 33 miljarder kronor år 2024. nlkab.com
LKAB:s ambition är att steg för steg bygga upp en stabil, konkurrenskraftig och hållbar industriell värdekedja inom EU. Detta beslut understryker att våra planer är i linje med Europas behov både för elektrifieringen och Europas självförsörjning av strategiska och kritiska mineral. Tillgång till dessa är avgörande för såväl framtidens elbilar och vindkraftverk som vår matförsörjning.