LKAB köper Focusfastigheten i Malmberget

26 januari 2017

Fastighetsbolaget Focusfastigheten i Malmberget AB har sålt sina hyreshus med totalt 132 bostäder och lokalytor i Gällivare till LKAB. Fastighetsägarna har valt att tacka ja till den ekonomiska ersättningen i form av pengar. Anledningen till fastighetsaffären är den pågående samhällsomvandlingen.

Affären omfattar hela kvarteret Entitan i centrala Malmberget. Där finns förutom hyreslägenheter även flera affärslokaler, bland annat Dannes Grill, Restaurang Malmberget, ett par frisörsalonger, Dobbins och Missionskyrkan. Den 2 maj kommer LKAB Fastigheter att ta över som hyresvärd.

– Vi har fört en öppen och bra dialog i drygt två år. Nu är vi glada över att vi har kommit till den här lösningen med fastighetsägarna där båda parter är nöjda, säger Alexander Kult, samhällsomvandlare på LKAB.

Enligt LKAB:s ersättningsmodell hade fastighetsägarna möjligheten att välja mellan att LKAB beställer och låter bygga ersättningsfastigheter, eller att ersättas med en summa pengar. Den här gången föll valet på pengar som innebär att ett engångsbelopp betalas ut från LKAB till fastighetsägarna. Penningsumman är marknadsvärdet på fastigheten enligt den individuella värderingen plus ett tillägg på 25 procent.

– Det har varit en lång process och en bra diskussion. Vi har bemötts väl och haft en bra dialog med LKAB. Samhället är beroende av gruvdriften men det är klart att vi känner ett vemod efter att ha jobbat med detta i 40 år, säger Kerstin Rydström en av fastighetsägarna.

Det tretton våningar höga Focushuset började byggas 1960 och stod klart för inflyttning 1962. Företaget Fastighets AB DagoNatt byggde och senare köptes huset av Platzer och Bygg AB som sålde fastigheten 1974 till Gunnar Rydström. Hans döttrar, Kerstin och Marianne Rydström, tog över fastighetsbeståndet 2002.

Enbart Focushuset har 91 lägenheter, alla 30-52 kvadratmeter stora. Huset byggdes för att möta den höga bostadsbristen i Malmberget. Hela kvarteret ritades av arkitekt Jan Thurfjell. Byggnaderna anses vara representativa för den arkitektur som rådde i början av 1960-talet.

LKAB är en internationell högteknologisk mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 16 miljarder kronor 2015 och har cirka 4 500 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Media

Documents