LKAB firar Earth Hour varje dag

27 mars 2015

Lördag 28 mars deltar LKAB i klimatmanifestationen Earth Hour.

– För oss pågår energibesparingarna varje timme, de senaste åren har vi sparat en gigawattimme per år bara på belysning, säger Anders Kitok, LKAB:s direktör för energi och klimat.

LKAB använder cirka 20 GWh, gigawattimmar, per år för belysning i verksamheten. Under 2013 och 2014 har åtgärder för att minska energiåtgången för belysning gjorts som sparat cirka 1 GWh per år, alltså en miljon kilowattimmar. Detta motsvarar ungefär 200 normalvillors årsförbrukning av hushållsel.

– Vi vill ändå vara med och uppmärksamma Earth Hour lördag 28 mars klockan 20.30-21.30. Därför uppmanar vi alla våra medarbetare att släcka belysning där det går att göra utan att äventyra säkerheten och vi slår symboliskt av lamporna på berget Kiirunavaara, säger Anders Kitok.

Belysningen på Kiirunavaara monterades upp 1990 vid LKAB:s 100-årsjubileum och är försedda med lågenergilampor.

LKAB är en internationell högteknologisk mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 20 miljarder kronor 2014 och har cirka 4 500 anställda i 15 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, berg- och verkstadstjänster, sprängmedels- och fastighetsbolag. Tillsammans gör vi järnmalmsprodukter som är bland de mest klimatsmarta i världen.

Documents